Felmérés készült Bukarestben a kormány ellen tüntetőkről

Szociológiai felmérést készített a kormány ellen tüntetőkről a Politikai Eszmék Kutatóközpontja (Centrul de Studii in Idei Politice). A mintavétel fabruár 5-én, vasárnap este 7 és 10 óra között történt Bukarestben, amikor 300 ezren gyűltek össze a Győzelem téren, a tüntetéssorozat kezdete óta a legtöbben. A felmérés 174 tüntető megkérdezésével készült.

A cél a megmozdulásban résztvevők pszichológiai-társadalmi profiljának meghatározása és a romániai politikai korrupcióról alkotott véleményük beazonosítása volt.Az eredmények azt mutatják, hogy 2008 óta erősödik a polgári részvétel a spontán tüntetéseken. A február 5-i tüntetés résztvevőinek 16 százaléka jelen volt a Verespatakkal kapcsolatos 2013-as tüntetéseken és 37 százaléka részt vett a 2015 Colectiv-tragédia utáni utcai megmozduláson. A válaszadók 70 százaléka úgy gondolja, hogy a tüntetéseknek van hatása. 

Ami a társadalmi hovatartozást illeti, a bukaresti tüntető jellemzően férfi, 28 és 33 év közötti és egyetemet végzett. Ideológia szempontjából a megkérdezettek 68 százaléka vallotta magát jobboldalinak és 32 százalék baloldalinak.

A politikai korrupió okai között legtöbben a gazdaségi érdekeket, a nepotizmust, az 1989 utáni újgazdagokat, a 1989 előtti párt- és államapparátus volt tagjait említették. A mérleg másik oldalán a technokraták, a civilszervezetek és a nagy nemzetközi cégek állnak legtöbbük szerint.

A felmérésben arra is rákérdeztek, hogy a tüntetők honnan informálódtak az eseménykről, illetve milyen érzelmeket kapcsolnak a tüntetésekhez. A felmérés módszertanát, eredményeit összesítő jelentés itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?