Előrelépés történt a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyében

Megszavazta pénteki rendkívüli ülésén a marosvásárhelyi városi tanács az RMDSZ-nek azt a határozatmódosító indítványát, amellyel a katolikus gimnázium bekerült a helyi iskolahálózatba. Ezt még a Maros megyei tanfelügyelőségnek is jóvá kell hagynia.

Csiki Zsolt, az RMDSZ frakcióvezetője az ülés elején magyar, majd román nyelven is ismertette az RMDSZ módosító indítványát. Emlékeztetett, hogy jogszabályok szerint a helyi tanács javasolja az iskolahálózatot. A Maros megyei tanfelügyelőség már tavaly december 9-én kérte a polgármesteri hivataltól a tervezetet, január 12. határidővel. De mivel ez nem kapta meg, meghosszabbították a határidőt február 8-ig, de az önkormányzat ezt a határidőt sem sem tartotta be.

A tanácsülésen azt kérte az RMDSZ-frakció nevében Csiki Zsolt, hogy a megyei tanfelügyelőség a pénteken módosított iskolahálózat-javaslatot tekintse érvényesnek. „A most elfogadott határozat arról szól, hogy az iskolahálózat-javaslatában szerepel a római katolikus gimnázium is” – hangsúlyozta Csiki Zsolt az ülés után a sajtónak, külön köszönetet mondva a módosító indítványt támogató Szabad Emberek Pártjának (POL) is.

Marosvásárhely iskolahálózatát azonban a Maros megyei tanfelügyelőségnek kell véleményeznie: jogában áll megváltozatni a tanácsi határozatot,  és megszüntetheti azoknak az iskoláknak a jogi személyiségét, amelyek nem felelnek meg  a törvényes működési feltételeknek. Ezután az önkormányzatnak egy újabb határozatot kell hoznia a 2017-2018-as tanév marosvásárhelyi iskolahálózatáról. 

A pénteki ülés első tíz percében jelen volt a polgármester is, aki egyetértésről, összhangról beszélt, arra biztatva a jelenlevőket, hogy kölcsönös megértésre törekedjenek. Mielőtt még elkezdődött volna a határozattervezet vitája, Dorin Florea távozott a teremből. 

Kapcsolódók

Kimaradt?