Több száz delfin vetődött partra

Több mint 400 delfin vetődött partra Új-Zélandon csütörtök éjjel, nagyjából háromnegyedük elpusztult.

A delfinekre pénteken bukkantak rá a Déli-sziget északi csúcsán, Farewell Spitnél, ahol korábban többször is partra vetődtek tengeri emlősök, ezért úgy tartják, ezen a terület sajátosságai megzavarják az állatok navigációját. A környezetvédelmi minisztérium egy dolgozója vette észre csütörtök éjjel a szerencsétlenül járt emlősöket, ám a hatóság úgy döntött, éjszaka nem kezdik el a mentést, nehogy az önkéntesek megsérüljenek.

A helyi lapok szerint a dagállyal néhány delfint visszajuttattak már a vízbe, ám ahogy a tenger apadni kezdett, ezek újra szárazra kerültek. Állatvédő szakemberek és önkéntesek most azt tervezik, hogy a pénteki dagállyal az életben maradt delfineknek legalább egy részét visszajuttatják a vízbe. Ha nem sikerül, új akciót szerveznek a szombati dagály idejére.

A Project Jonah önkéntes mentőcsapat elmondta, hogy 416 delfin sodródott a szárazföldre, 75 százalékuk már nem élt, amikor felfedezték őket. A környezetvédelmi minisztérium 250-300-ra teszi a kimúlt állatok számát.

Címlapi illusztrációnk forrása: Twitter

Kapcsolódók

Kimaradt?