Bukarest kénytelen volt ismét megnyugtatni Moszkvát

Románia folyamatosan hangsúlyozta, hogy a Deveselu település melletti elfogórakéta-ütegek nem Oroszország ellen irányulnak, és a rakétapajzs megegyezik az ENSZ előírásaival – közölte csütörtökön a bukaresti külügyminisztérium.

Az állásfoglalás reakció egy magas rangú orosz diplomatának, Alekszandr Bocsan-Harcsenkónak arra a kijelentésére, miszerint Oroszország a NATO előretolt helyőrségének tartja Romániát, és „nyilvánvaló fenyegetésnek” tekinti az amerikai rakétapajzs Deveselura telepített elemeit.

"Románia folyamatosan hangsúlyozta a nyilvánosság előtt és a szövetséges országoknak is, hogy a rakétapajzs Deveselure telepített elemei nem Oroszország ellen irányulnak, egyszerűen védelmi szerepük van, az ENSZ előírásaival összhangban" - idézte az Agerpres a külügyminisztérium közleményét.

A tárca szerint az elfogórakéta-ütegek az európai NATO-rakétapajzs részeként az Egyesült Államokkal kötött kétoldalú megállapodás nyomán kerültek a Deveselu melletti légitámaszpontra.

Oroszfóbiát is emlegetett Moszkva

Alekszandr Bocsan-Harcsenko, az orosz külügyi tárca európai ügyekkel foglalkozó főosztályának vezetője egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy "Bukarest részéről észlelhető egy oroszellenes, sőt oroszfóbiás irányzat a szankciók bevezetése és a buzgó oroszellenes retorikák következtében". Ennek ellenére a két ország további jó együttműködésében reménykedik az orosz diplomata.

Több oroszországi sajtóorgánum is közétette az orosz diplomata nyilatkozatát olyan címmel, hogy "Külügyminisztérium: Románia egyértelmű fenyegetést jelent Oroszország számára az Amerikai Egyesült Államok rakétaelhárító rendszerének betelepítése miatt".

Kapcsolódók

Kimaradt?