A sepsiszentgyörgyi családok jövedelmük 20 százalékát költik iskoláztatásra

A sepsiszentgyörgyi diákok szülei havonta a család jövedelmének 20 százalékát költik iskoláztatásra - derült ki a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által rendelt tanulmányból.

A kérdőívre válaszoló szülők nagy többsége, 80 százaléka azt nyilatkozta, hogy a család kiadásainak 20 százalékát költik gyerekeik oktatásával kapcsolatos költségekre, de ahogy nőnek a gyerekek, nőnek az ezzel járó kiadásaik is.

A sepsiszentgyörgyi szülők írószerekre, tankönyvekre és munkafüzetekre, illetve „egyéb iskolai költségekre”, gyerekeik zsebpénzére és iskola utáni tevékenységekre, például magánórákra költik a legtöbb pénzt, a legkevesebbet pedig egyenruhára szánják, hiszen nem minden tanintézetben kötelező ilyent viselni.

A diákok a WC-k méretével és tisztaságával elégedetlenek

A tanulmány arra is rávilágít, hogy a háromszéki megyeszékhely iskoláiba járó diákok leginkább a WC-k méretével, tisztaságával és általános állapotával elégedetlenek. Az iskolai infrastruktúrára vonatkozó kérdésre válaszoló sepsiszentgyörgyi szülők többsége ugyancsak a toalettek állapotát kifogásolta, de elégedetlenek a tantermek, sporttermek és tanintézetek udvarainak méreteivel is.

Mindezek alapján a tanulmány készítői megállapították, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak prioritásként kell kezelnie az iskolai infrastruktúra korszerűsítését, a toalettek rehabilitálását és modernizálását, illetve a tantermek, sporttermek és iskolaudvarok korszerűsítését, valamint szükségesnek tartják az iskolai laboratóriumok korszerű felszerelését.

A tanulmányt 2016. november 22-28. között végezték 14 sepsiszentgyörgyi oktatási intézményben. Minden osztály naplójából az első, az ötödik és a tizedik gyereket és szüleit kérdezték meg. Összesen 936 kérdőívet osztottak ki diákoknak és szülőknek, illetve 175 kérdőívet töltöttek ki sepsiszentgyörgyi pedagógusok.

Kapcsolódók

Kimaradt?