Ismét mellébeszélt az igazságügyi miniszter

A bizalmatlansági indítványról szóló parlamenti vita után tárgyal Sorin Grindeanu kormányfővel, ezután dönti el, hogy lemond-e az igazságügyi tárca éléről - közölte Florin Iordache.

Az igazságügyi miniszter a vasárnap hatályon kívül helyezett 13-as sürgősségi kormányrendeletről továbbra is azt állítja: elfogadása indokolt volt, mert jelenleg számos alkotmányellenes cikkely van a Btk.-ban, és ez hátráltatja az igazságszolgáltatást. 

Hétfőn bocsátja 30 napos közvitára a büntető törvénykönyveket módosító törvénytervezetet az igazságügyi miniszter. Florin Iordache leszögezte, a tervezet módosítja mindazon cikkelyeket, amelyeket alkotmányellenesnek nyilvánított az alkotmánybíróság. 

A sürgősséget ismét az indokolta, hogy az alkotmánybíróság döntése után 45 nappal összhangba kellett hozni a vitatott cikkelyeket a taláros testület által megfogalmazott kritériumokkal.

A tárcavezető azt nem említette, hogy a hivatkozott alkotmánybírósági határozat csupán a hivatali visszaélés meghatározásának egyik kifejezését egyértelműsítette. Ítélethozatalkor a taláros testület döntését azóta is figyelembe veszik a bíróságok, az igazságszolgáltatást ez nem hátráltatja.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?