Magyarok és románok együtt tüntettek Marosvásárhelyen

Két-háromezer ember gyűlt össze vasárnap este Marosvásárhely központjában tiltakozni a kormány és a Btk.-t módosító sürgősségi rendelet ellen.

Az esős idő ellenére sok kisgyerekes család jött, babakocsiban, vagy nyakba ültetett kicsinyeikkel.  A tiltakozók végigjárták a főteret, majd a kormányhivatal – a régi Városháza – előtt álltak meg, arra már megtöltötték a teret, az utcát, a rendőrség lezárta a forgalmat. Magyarok és románok együtt tüntettek.

P.S. kisgyerekes édesapa érdeklődésünkre elmondta, azért jött ki minden este az utcára, mert nem ért egyet a rendeket szövegével, felháborítónak tartja, hogy „hülyének nézik az embereket”. A sok kisgyerekes szülő jelenlétéről megjegyezte:  „azok tiltakoznak, akik tényleg termelnek, akik dolgoznak, és jó, hogy most éppen ők hallatják a hangjukat”.

István nyugdíj előtt álló apa és nagyapa, aki szintén kint van minden este Marosvásárhely főterén, mert fontosnak tartja a változást. „Romániában azt, aki nem lop, hülyének tartják. Itt nincs értéke a munkának, a tudásnak, a tanulásnak, itt ravasznak, spekulánsnak kell lenni, az a normális” – fogalmazott a férfi, aki elmondta azt is, hogy gyermekei külföldön dolgoznak, unokáit egy évben egyszer látja és azt szeretné, ha hazajönnének, ha itthon is meg tudnának élni becsületes munkából.

Attilának még nincs családja, de kiment tiltakozni, mert azt szeretné, ha egy tisztességes világban születnének gyerekei, ha nem kellene elmenniük külföldre dolgozni. „Én itthon szeretnék maradni, mert itthon érzem a legjobban magam és a becsületes munkámból szeretnék megélni. És szeretném látni, ha a bűnösöket, ha korrupt politikusokat rács mögé zárnák, ha a tolvajlás, a lopás és csalás szégyen volna és nem dicsőség” – magyarázta a fiatal férfi. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?