Így maradhat meg Brassai Sámuel Elméleti Líceum jelenlegi besorolása

A kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum tanári kara – a szülők és diákok igényeire alapozva – csütörtökön azt kérte a főtanfelügyelőségtől, hogy bírálja felül korábbi döntését, és az iskola elméleti osztályát hagyja meg a kilencedikes szakosztály helyett.

A Kolozs megyei RMDSZ elnöke, Csoma Botond pénteken közölte: az RMDSZ vállalja, hogy a nagy múltú tanintézmény tanári kara által meghozott döntést a főtanfelügyelőségen is képviseli, és ha kell, az oktatási minisztériumban is kiáll azért, hogy a 2017–2018-as tanévben ne kerüljön veszélybe a természettudományi osztály.

Az RMDSZ hírlevele által idézett politikus elmondta, már hétfőn támogatásáról biztosította a Brassai Sámuel Elméleti Líceum szülői bizottságát, amikor felvetődött megoldásként, hogy az iskola egyetlen líceumi osztálya maradjon meg a kilencedikes szakosztály helyett. Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes kérését is tolmácsolta az iskolaigazgatónak, miszerint ezt a kérést az iskola tanári karának kell iktatni a főtanfelügyelőségen.

Magyari Tivadar oktatásért felelős ügyvezető alelnök megállapította: így a jelenlegi kedvezőtlen helyzetben is esély nyílik arra, hogy ne kerüljön veszélybe az iskola jelenlegi besorolása. Szerinte a legfontosabb elv, amelyet a romániai magyar közösségszervezőknek – iskolaizgatóknak, pedagógusoknak, a politikum képviselőinek – követniük kell, az, hogy minden gyermek élhessen az anyanyelven való tanulás jogával szülőföldjén. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?