A Brassai iskola ügye: ha kell, a szülők perelni fognak

Ha szükséges, akár peres úton keresnek jogorvoslatot a szülők a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum jóvá nem hagyott elméleti osztálya miatt - tájékoztatott Lingner Lilla, a VIII. A osztály szülői közösségének elnöke. Meg nem erősített információk szerint az iskola tanári közössége szintén ugyerre a lépésre készül.

A Kolozs megyei tanfelügyelőség pénteken erősítette meg, hogy a diáklétszám drámai csökkenése miatt nem hagytak jóvá két kilencedik és egy ötödik osztályt a 2017-2018-as tanévre. Így hosszú évtizedek után nem lesz elméleti kilencedik osztálya a Brassai Sámuel Elméleti Líceumnak, a Grigorescu negyedi Onisifor Ghibu Elméleti Líceumban pedig megszűnik az egyetlen kilencedik magyar osztály. Az ötödik osztályt a Báthory István Elméleti Líceumtól "vágták le".

A Brassai tanári közössége közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az elméleti osztály megszűntetésével módosulhat az iskola jogi státusa, átalakulhat szaklíceummá, amelynek nem lehet majd (0)I-VIII osztályos tagozata sem. Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes elismerte, volt már arra példa, hogy egy iskola így veszítette el elméleti líceum státusát. "A román tagozaton valóban volt egy ilyen, hogy ahol szaklíceumi osztályok vannak, az I-VIII osztályt máshová irányították, de ez nem azt jelenti, hogy a magyar tagozaton is így lesz. Ne szaladjunk ennyire előre. Ha most nem is indul be az elméleti kilencedik osztály, de jövőre majdnem 30 gyerekkel több végez, simán meglehet, hogy visszakapják az osztályt. Mindent meg fogunk tenni, hogy a két levágott osztályból egyet legalább visszakapjunk a 2018-2019-es tanévben" - mondta pénteken Török Zoltán. 

Arra a kérdésre, hogy mi alapján választották ki Brassait és a Ghibut, főtanfelügyelő-helyettes elmondta: figyelembe vették többek között a beiskolázási számok mellett az utolsó négy év bejutási eredményeit, az utolsó négy év tanulmányi átlageredményét, a megyei és országos tantárgyversenyeken elért eredményeket, az érettségi eredményeket. "Tudjuk, hogy a döntés fájó, de valamire alapozni kellett. Nagyon sok javaslatot kaptunk arra vonatkozóan, hol szüntessünk meg osztályokat. Könnyű javasolni, de nagyon nehéz ott nem jóváhagyni egy osztályt, ahol például a múlt évben nyolcas fölött volt az utolsó bejutási átlag, az érettségin az átmenési arány pedig száz százalékos volt" -  magyarázta a főtanfelügyelő-helyettes. 

Brassais szülő: az iskolát mostohagyermekként kezelik

Lingner Lilla brassais szülő a hét végén közleményben hívta fel szerkesztőségünk figyelmét arra, hogy mennyire felháborítja a tanfelügyelőség döntése. "Itt most nemcsak arról van szó, hogy a tanárok féltik a katedrájukat, hanem konkrétan a gyermekeink jövőjéről. Nem tudjuk elfogadni, hogy abban az iskolában, ahol nyolc évig tanultak, ne kapjanak arra lehetőséget, hogy elméleti osztályban folytathassák tovább tanulmányaikat" - mondta a Maszol megkeresésére a szülő. 

Hozzátett, következő lépésként a szülők tiltakozó levelet fogalmaznak meg, és egy beadványban kérik a tanfelügyelőséget, hogy akár külön engedéllyel is, de maradhasson az elméleti kilencedik osztály a Brassaiban. "Hosszú évekig ez az osztály létezhetett, nem értem, hogy a fiamat miért diszkriminálják azzal, hogy nem adják meg neki a választási lehetőséget. Úgy érezzük, hogy a Brassai a Kolozs megyei magyar oktatás mostohagyermeke. Korábban elvesztette az intézmény az épületét, ahol működött nagyon hosszú ideig (a Brassai a János Zsigmond Unitárius Kollégium épületében működött, szerk. megj.) Az évek során tanárok, tanítók vesztek el, akiket a tanfelügyelőség ide-oda mozgatott. A fiam osztálya is év közben veszítette el a tanítónőjét. Nem tartom normálisnak, hogy egy gyermek úgy kezdi meg a nyolcadik osztályt, hogy nem tudja, nem lesz lehetsőge arra, hogy ugyanabban az iskolában tanuljon tovább azon a szakon, amelyet már két-három éve kiválasztott magának. Ráadásul ezt bő egy hónappal a próbaképességvizsga előtt közlik" - magyarázta Lingner Lilla.

Hozzátette, amennyiben a tanfelügyelőség nem lép, elképzelhető, hogy peres úton kérnek jogorvoslatot. Meg nem erősített információk szerint a Brassai tanári kara szintén a per lehetőségét fontolgatja. 

Kapcsolódók

Kimaradt?