DNA: ösztönözné a közalkalmazotti visszaéléseket a büntető törvénykönyvek módosítása

Az elmúlt két évben több mint ezer személy ellen emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hivatali hatalommal való visszaélés miatt. A büntető törvénykönyvek tervezett módosításai ösztönzőleg hatnak majd a „közalkalmazotti visszaélésekre" - állítja keddi közleményében a DNA.

„2014 és 2016 között 1171 természetes és 34 jogi személy ellen történt vádemelés hivatali hatalommal való visszaélés miatt, az okozott kár összege több mint egymilliárd euróra rúg. Jelenleg 2151 hivatali visszaéléssel kapcsolatos ügy áll kivizsgálás alatt" - áll a vádhatóság közleményében.A DNA felhívja a figyelmet, hogy a tervezett módosítások gyakorlatba ültetése ösztönzőleg hat majd a közalkalmazotti visszaélésekre, ugyanakkor kedvezni fog a hivatali visszaélés miatt jelenleg bűnvádi eljárás alatt álló vagy vád alá helyezett személyeknek.

A vádhatóság rámutat, a hivatali visszaélés miatt kiszabható börtönbüntetés indokolatlanul nagy mértékben csökken (kettőtől hét évig terjedő büntetés helyett hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztést ír elő a rendelettervezet), és mivel az elévülési határidő is öt évre csökken, számos pert és bűnvádi eljárást lezárnak majd.

Annak a tervezett módosításnak, miszerint a 200 ezer lejnél kisebb kárt okozó hivatali hatalommal való visszaélés nem minősülne bűncselekménynek, a DNA szerint nincs köze az Alkotmánybíróság vonatkozó döntéséhez, noha a rendelet indoklása erre hivatkozik.

„Önkényesen szabták meg a 200 ezer lejes határt, mindenféle indoklás nélkül, ezért felmerülhet annak a lehetősége, hogy ez a rendelkezés bizonyos személyeknek hivatott kedvezni" - írja a közlemény.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?