Az ügyészek és titkosszolgálatok viszonyát tisztáznák a bírák szervezetei

Azt kéri Klaus Johannistól a Romániai Bírák Egyesülete (AMR) és a Romániai Bírák Országos Szövetsége (UNJR), hogy tűzze a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) ülésének napirendjére azon CSAT-határozatok titkosításának feloldását, amelyekben "bűnüldözési jogkörrel" ruházta fel a testület a hírszerző szolgálatokat.

Az UNJR keddi közleménye leszögezi, e titkosított CSAT-határozatok alapján együttműködési megállapodások köttettek a titkosszolgálatok és a legfőbb ügyészség között, amelyek alapján hírszerző tisztekből és ügyészekből álló "vegyes csoportok" alakultak, noha ennek nincs törvényes alapja.

A bírák szakmai szervezeteinek képviselői szerint a téma nagy közérdeklődésre tart számot, és e határozatok titkosságának fenntartása további találgatásokra és kételyekre adhat okot.

"Románia jogállam, a jogállam egyik jellemzője pedig az, hogy a törvényi előírások mindenki számára nyilvánosak, főleg ha az igazságszolgáltatásról van szó. Amíg a CSAT eme határozatai, illetve a hírszerző szolgálatok és az ügyészségek közötti megállapodások nem válnak nyilvánosakká, az igazságszolgáltatás nem nyerheti vissza az emberek bizalmát" - olvasható az UNJR közleményében.

Az UNJR és az AMR ugyanakkor rámutat, minden szükséges intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy tisztázzák a titkosszolgálatok és az igazságszolgáltatás viszonyát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?