Edward Hellvig szerint példátlan módon támadják a SRI-t

"Jelen pillanatban erősen megosztott a román társadalom, és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) ellen irányuló példátlan támadásnak vagyunk tanúi" - jelentette ki szerdán Eduard Hellvig, a SRI igazgatója. Leszögezte: a szolgálatnak nincsenek, és nem lesznek beépített ügynökei a politikában és az igazságszolgáltatásban.

„Jelen pillanatban erősen megosztott a román társadalom és a Román Hírszerző Szolgálat ellen irányuló példátlan támadásnak vagyunk tanúi” - mondta Hellvig, miután befejeződött meghallgatása a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottságban.

Az igazgató szerint létezik egy töerkvés arra, hogy „meggyengítsék a román állam egy komoly intézményét”. „Egy gyenge és megfélemlített SRI azt jelentené, hogy Románia lefegyverezve áll a fenyegetések előtt, ami sem az intézményeknek, sem a polgároknak nem lenne jó” - jegyezte meg a SRI vezetője.

Hellvig hangsúlyozta, hogy egy valós demokráciában alapvetően fontos, hogy a szolgálatok ne legyenek mindenütt jelen és ne legyenek mindenhatóak. „Azok az idők elmúltak, és nem kell hogy visszatérjenek. A SRI a demokratikus intézmények alárendeltségében kell hogy működjön. Hangsúlyozom ugyanakkor, hogyha a döntéshozók arra felhatalmazzák, akkor, a törvények és az alkotmány keretei között, a SRI segíti az állam megerősödését” - tette hozzá Hellvig.

Az igazgató azt mondta: az intézménynek nincsenek és nem lesznek beépített ügynökei a politikában és az igazságszolgáltatásban. „Akik ismernek, tudják, hogy ki nem állhatom a visszaélést, ezért világosan kijelentem: az intézménynek nincsenek és nem lesznek beépített ügynökei a politikában és az igazságszolgáltatásban, mandátumom alatt a SRI nem vesz részt semmilyen hatalmi játszmában, mandátumom alatt a SRI nem szervez utcai tűntetéseket, ahogyan azt hamisan állították bizonyos helyeken” - szögezte le Eduard Hellvig.

Kapcsolódók

Kimaradt?