Lemondott a Román Hírszerző Szolgálat operatív vezetője

Bár a belső vizsgálatok eredményei szerint nem követett el szakmai vétséget és nem szegte meg a szabályzatot, lemondott kedden tisztségéből Florian Coldea, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) operatív vezetője.

A SRI keddi közleménye szerint lezárultak azok a belső vizsgálatok, amelyeket a SRI igazgatója, Edward Hellvig rendelt el, miután Sebastian Ghiță szökésben lévő üzletember sorozatos törvényszegésekkel vádolta meg a tábornokot. A volt képviselő azt is állította, hogy többször együtt nyaralt Florian Coldeával, a költségeket pedig ő fizette. A vizsgálatok idejére a tábornokot felfüggesztették tisztségéből.

A SRI közlése szerint az Edward Hellvig utasítására létrejött vizsgálóbizottság megállapította: Florian Coldea nem sértette meg a törvényt és nem szegte meg az intézmény belső szabályzatát sem. Ezért a SRI vezetősége úgy döntött, hogy azonnali hatállyal visszahelyezik tisztségébe a tábornokot. Florian Coldea azonban lemondott tisztségéből, az igazgató pedig a tartalékállományba helyezését kérte Klaus Johannis államfőtől. A tábornok hatásköreit ideglenesen Edward Hellvig igazgató vette át – olvasható a hírszerző szolgálat közleményében.

A SRI közlése szerint Florian Coldea „a katonai méltóságra és becsületre” hivatkozott, valamint arra, hogy tisztségben maradása megtépázná az intézmény tekintélyét. A hírszerző szolgálat leszögezi: szilárdan kitart az intézmény tevékenységének átláthatóvá tétele, valamint a belső értékelési és ellenőrzési folyamatok tiszteletben tartása mellett.

Hellviget is meghallgatja a parlament

Január 25-én hallgatja meg a SRI vezetőségét a Florian Coldea-ügy és az intézmény költségvetése kapcsán a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság - közölte kedden a testület elnöke. Adrian Ţuţuianu tájékoztatása szerint átiratban kérte a SRI vezetőségét, hogy január 25-én 11 órakor legyen az ellenőrző bizottság gyűléstermében, ahol két témakört kell tisztáznia: az egyik az intézmény operatív vezetőjének az ügye, a másik a SRI 2017-es évi költségvetése.

„Megállapodtunk a SRI igazgatójával, hogy a két témával kapcsolatos összes dokumentumot bemutatja” – tette hozzá a SRI tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság elnöke. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?