Ezek a veszélyek fenyegetik a román gazdaságot

Elemzők szerint a román gazdaság egyelőre „sínen van”, a GDP-növekedés egyelőre töretlennek tűnik, de nem csak a Grindeanu-kormány pénzosztó intézkedései ingathatják meg, külső veszélyek fenyegetik.

A hazai gazdaság teljesítőképessége jelentős mértékben függ a partnerországok gazdasági helyzetének alakulásától. Így például a román befolyásolhatja Nagy-Britannia Európai Unióból történő kilépése. Igaz, hogy ez a folyamat mindeddig alig hatott ki a romániai gazdasági életre. Az Európai Bizottság adatai szerint a Brexit alig 0,2 százalékban befolyásolta az unió bruttó nemzeti össztermékének alakulását, az Országos Előrejelzési Bizottság statisztikája szerint még ennél is kisebb mértékben hatott ki Romániára.

Feltehetően negatív hatással lesz majd a román gazdaságra az a tény is, hogy az idei évben lassabban fejlődik majd a világgazdaság. A Világbank prognózisa szerint a gyarapodás a korábban jelzett 2,8 százalék helyett csupán 2,7 százalékos lesz, elsősorban a beruházások visszaesése, a nemzetközi politikai helyzet bizonytalansága, a nemzetközi pénzügyi piacok zavarai miatt. Mindez nem vonatkozik azonban a feltörekvő országokra, elsősorban Oroszországra és Brazíliára, ahol feltehetően a vártnál is nagyobb ütemben nőnek majd a gazdasági mutatók.

A román gazdasági gyarapodás üteme a Világbank 2016. júniusi 4 százalékos prognózisa szerint az idei év januárjára 4,7 százalékos lesz, elsősorban az olcsó nyersanyagoknak, a javak és szolgáltatások fokozódó exportjának köszönhetően. Az idei évre szóló gazdasági gyarapodás üteme azonban változatlanul 3,7 százalék maradt.

Dráguló kőolaj?

Az országok – így Románia – gazdasági életére jelentősen kihatnak az üzemanyag árak. A kőolaj ára tavaly továbbra is csökkent, évi átlagban 42,48 dollárba került egy barill – ami 15,7 százalékos árcsökkenést jelent. Tavaly decemberben egy barill kőolaj 52,61 dollárba került.

Nemzetközi gazdasági megfigyelők és az OPEC tagjai arra számítanak, hogy az idei év második felétől emelkedni fog a kőolaj ára, amely januárban már 1,6 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest. A Nemzetközi Valutaalap elemzése szerint a kőolaj ára 2017-ben barillonként 51,2 dolláros átlagszintet ér majd el. Ez 19,5 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év átlagához viszonyítva.

Az olcsó energetikai források – kőolaj, földgáz – árának alakulása  mindenképpen kedvezően hatna a román vállalatok versenyképességére, és ennek természetesen használt látná maga a lakosság is.

Trump politikája, menekültáradat…

A geopolitikai feszültségek jelentősen visszafoghatják majd a beruházásokat. A nemzetközi helyzet alakulását általában nehéz előre jelezni, és mindez még inkább igaz az Egyesült Államok elnökváltásának körülményei között. Donald Trump új amerikai elnök avatóbeszéde kevésbé biztató ilyen szempontból, hiszen Amerika bezárkózását vetíti előre.

De nem kedveznek a külföldi beruházásoknak a terrortámadások sem, amelyek mindenekelőtt a gazdaságilag legfejlettebb országokat – Németországot, Franciaországot, Nagy-Britanniát – fenyegetik, de a terroristák akciói folytatódnak Törökország esetében is, amely viszont Románia egyik legfontosabb gazdasági partnere.

Márpedig a beruházások a gazdasági fejlődés fő feltételeinek egyikét képezik. Annak a ténynek viszont, hogy a terrorakciók elsősorban a legfejlettebb gazdasággal rendelkező országokat érintik, Románia akár előnyét is láthatja, hiszen a külföldi tőke szívesebben megy olyan országokba, amelyek nagyjából mentesek ettől a veszélytől.

A menekültáradat nyomán azonban időlegesen akár meg is szűnhet a schengeni övezet, amely viszont károsan hatna ki a román gazdasági szereplőkre, a munkavállalókra, magára a fogyasztásra is.

Inflációs veszélyek

A román gazdaságot annak lehetősége is fenyegeti, hogy az Európai Központi Bank esetleg megszigorítja monetáris politikáját, amely jelenleg jelentős készpénz megjelenését teszi lehetővé az euróövezetben. De egyben veszélyt jelenhet a növekvő infláció is.

Mindennek következtében a Román Nemzeti Bank kamatnövekedéshez folyamodhat monetáris politikájában. Ez mindenekelőtt a hitelezésre és a lakossági vásárlóerőre, valamint a romániai vállalatok nyereségességére hatna ki.

A romániai infláció alakulására azonban kihatnak olyan körülmények is, mind például a kedvezőtlen időjárás – például az idei, januári, kemény tél –, amely nyilván befolyásolja majd az élelmiszerek árát is.

A kedvezőtlen geopolitikai körülmények nyomán romolhat a lej értéke is, ami úgyszintén az előrejelzettnél nagyobb inflációhoz vezethet.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?