Popescu-Tăriceanu: a népszavazás veszélyes fegyver

Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke szerint a népszavazás egy rendkívül veszélyes fegyver, amit leginkább a diktatúrák használtak.

„Ez így volt Romániában is Ceauşescu, II. Károly, Antonescu idejében. Ez veszélyes fegyver (...) Képzeljük el mi történne, hogyha Európában kiírnának egy népszavazást, mondjuk, a halálbüntetés kérdésében. A legtöbb országban igennel válaszolnának. Vagy a pedofilok és az erőszakot elkövetők kémiai ivartalanítására. Ugyanez lenne az eredmény. Ez felvet néhány kérdőjelt. (...) Tudják, hogy a nácizmuson átment Németországban nem létezik a népszavazás intézménye? Az új alkotmányból kihagyták ezt a lehetőséget. Mert mit csinálnak az elnökök? Az elnökök át akarnak lépni a választáson, a parlamenten, a pártokon, az intézményeken és kihez fordulnak? A néphez” - magyarázta kedd este Călin Popescu-Tăriceanu az Antena3 televízióban.

Klaus Johannis államfő kedden értesítette levélben a parlament két házelnökét, hogy beindította az országos referendum megszervezésének előkészületeit. A népszavazás során a korrupcióellenes harc folytatásához és a köztisztviselők feddhetetlenségéhez való viszonyulásáról kell állást foglalnia a lakosságnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?