Johannis: azó sincs arról, hogy Romániát megbírságolják a börtönállapotok miatt

Klaus Johannis államfő azt nyilatkozta kedd este Strasbourgban, hogy tárgyalt a büntető törvénykezés módosításáról az Emberi Jogok Európai Bírósága (CEDO) és a Velencei Bizottság elnökével, valamint az Európai Tanács főtitkárával, és fel sem merül  a sokat hangoztatott 80 millió eurós bírság kérdése a romániai börtönállapotok kapcsán.

„Valószínűleg még ezen a tavaszon hoznak egy határozatot a romániai börtönállapotokkal kapcsolatban, amelyben rámutatnak, hogy hol vannak a problémák, mi nem működik, majd adnak egy bőséges határidőt, hogy ezekre megoldásokat találjunk. Ezt követően kell nekünk kidolgoznunk, valószínűleg az igazságügyi minisztérium vezetésével, egy olyan intézkedéscsomagot, amellyel javíthatunk a hazai börtönállapotokon” - fejtette ki Iohannis.

Az elnök hozzátette: Romániában „tévesen” úgy értelmezték, hogy a CEDO azt kérte, gyakoroljanak közkegyelmet, holott ez csak „az egyik lehetséges megoldás” lenne. „Nincs szó nyomásgyakorlásról (...), és a bírság kérdése fel sem merül' - jelentette ki az államfő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?