Két népszavazás kiírását fontolgatja a PSD is

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke hétfőn este bejelentette, hogy a PSD két referendum kiírását fontolgatja, valószínűleg még 2017 tavaszán: az egyik az egy férfiből és egy nőből alkotott család kérdéséről, a másikat a mentelmi jog eltörléséről.

A politikus emlékeztetett, hogy a családról szóló népszavazást már a választási kampányban felvállalták, ezt hárommillió ember támogatta aláírásával. „A másik referendum a mentelmi jogra vonatkozik: nem értek egyet sem a honatyák, sem az államfő mentelmi jogával” - nyilatkozta a PSD elnöke a România TV-ben. 

A politikus idézte az alkotmányt, amely szerint senki sem lehet a törvény fölött. „Ha senki sincs a törvény fölött, akkor a mentelmi jognak el kell tűnnie. Ez nem Johannisról szól, ez egy elv. Szerintem nincs rendben, hogy bármit tesz az elnök, a törvény előtt nem vonható felelősségre öt évig” – fogalmazott Dragnea. 

Az államfő által tervezett referendumról kijelentette: „nem világos”, hogy ki lehet-e írni népszavazást egy közkegyelemi törvény tervezetéről. Szerinte ebben ez ügyben az alkotmánybíróságnak kell majd állást foglalnia. 
„Előfordulhat, hogy Klaus Johannis folytatja az alkotmány megszegését, s akkor arra kényszerülünk, hogy felfüggesszük, amit el szeretnénk kerülni” – fogalmazott. Hozzátette, az alkotmánybíróság egy korábbi döntésében már meghatározta, hogy miről lehet népszavazást kiírni. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?