PNL: „A nép nem a rablók megmentésére adott mandátumot”

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) minden erejével támogatja Klaus Johannis államfő kezdeményezését, hogy a büntető törvénykönyvek módosításának ügyében népszavazást szervezzenek – jelentette be hétfőn Raluca Turcan, a PNL ügyvivő elnöke.

„Az államfő helyes döntéséről van szó, amikor nyilvánvaló ellentét van a nép és a kormánykoalíció között, amelynek az a célja, hogy saját politikai klientúráját megmentse. A nép kormányzásra adott mandátumot, nem a rablók megmentésére. A Nemzeti Liberális Párt minden erejével támogatja Klaus Johannis államfő kezdeményezését. A kormánykoalíció előtt nyitva áll a lehetőség, hogy lemondjon erről a tervéről, amely szembemegy a közérdekkel” – írja a PNL közleményében.

​Klaus Johannis államfő hétfőn jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez a büntető törvénykezés módosítása kapcsán. Az államfő szerint aberráció azt állítani, hogy államcsíny kezdetének tekinthető a román állampolgároknak a büntető törvénykezés módosítása elleni tiltakozása. Johannis úgy véli, az emberek azért vonultak utcára az elmúlt napokban, mert a PSD és ALDE alkotta koalíció ahelyett, hogy a kampányban tett ígéreteinek teljesítésén dolgozna, a büntető törvénykezés módosításába kezdett.

Vasárnap esti Facebook-bejegyzésében a Szociáldemokrata Párt elnöke úgy fogalmazott, az Amerikai Egyesült Államokból való hazatértekor az alkotmányos rend elleni, nem engedélyezett tüntetés, egy újabb bányászjárás élén találta az államfőt. Liviu Dragnea egy államcsíny kezdetének nevezte a közkegyelmi, illetve a büntetőtörvénykönyv módosítását célzó rendelettervezetek elleni tiltakozásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?