Napi díjjal kiváltható a parkolási büntetés, így biztosan helyben marad a pénz

A Sepsiszentgyörgyön tetten ért, jegy nélkül parkoló autósok napi díj kifizetésével kiválthatják a parkolási büntetést.

A háromszéki megyeszékhely önkormányzata februártól enyhíti az eddigi parkolási szabályokat. Az önkormányzat döntése értelmében akit parkolójegy nélkül érnek tetten, 24 óra alatt befizetheti a 10 lejes napi parkolási díjat, és nem kap büntetést.

A helyi rendőrséget új készülékekkel szerelik fel, így már a tetten érés pillanatában, a helyszínen elkészíthetik a büntető-jegyzőkönyvet, illetve az autó ablakába kitűzik a parkolójegy nélküli gépkocsiról készített fotót. A tilosban parkoló sofőr lehetőséget kap arra, hogy még azon a napon, de legtöbb 24 óra alatt a városháza adóhivatalában kifizesse a 10 lejt, vagyis az egynapos parkolójegyet, ezzel eltekintenek a 48 órán belül befizetendő 50 lejes bírságtól.

Tóth Birtan Csaba alpolgármester elmondta, az új rendszer előnye, hogy napi parkolási díjként befizetendő 10 lejek mind Sepsiszentgyörgy pénztárába folynak be, miközben a parkolási bírságot más településeken is be lehet fizetni, de akkor annak a településnek a kasszáját gazdagítja.

Sepsiszentgyörgyön tavaly bővítették azon városközponti utcák névsorát, ahol fizetni kell a parkolásért, ezzel egyidőben a helyi rendőrség következetesen elkezdte bírságolni a tilosban parkolókat. Tapasztalatok szerint tavaly februárban az autók 15 százalékát jegy nélkül parkolták le, év végére számuk 3 százalékra csökkent. A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség februártól októberig 140.000 parkoló autót ellenőrzött, 7 774 sofőrt bírságolt meg, mert nem fizette ki a parkolójegyet, a bírságokból összesen 828 750 lej folyt be a városkasszába.

Jelenleg Sepsiszentgyörgy központjának 15 utcájában, összesen 717 pakolóhely fizetős. Hétköznapokon 8.30-tól 16.30-ig óránként 2 lej, vagy egy napra 10 lejbe kerül a parkolás, melyet parkolóórákban vagy sms-ben lehet befizetni. Sepsiszentgyörgy önkormányzata ugyanakkor tervezi, hogy bővítik a fizetéses parkolók számát, ehhez új parkolóórákat kell vásárolniuk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?