Határozat: ekkor szállíthatók el a szabálytalanul parkoló gépkocsik

A kormány csütörtök esti ülésén határozatot fogadott el azokról az eljárásokról, amelyekkel elszállíthatók az úttesten szabálytalanul parkoló gépkocsik - jelentette be a kormányszóvivő.

Liviu Iolu szerint a határozatnak nem a büntetéseket szabályozza, hanem egy sor intézkedést tartalmaz, amely megakadályozza a visszaéléseket. A szabályozás egyértelműen leszögezi, hogy a jármű elszállítása technikai-adminisztratív intézkedés, amelyet a szabálytalan parkolást megállapító rendőr rendelhet el a törvény előírásainak betartásával.

A határozat szerint az intézkedés nem rendelhető el olyan gépkocsi esetében, amelyben ül valaki, vagy amely mentési akcióban vesz részt. Az elszállított gépkocsikat megfelelő körülmények között kell tartani. A gépkocsik kiváltását a nap 24 órájában lehetővé kell tenni, miután a tulajdonos kifizette a bírságot és az elszállítás költségeit. A gépkocsit a tulajdonjogot bizonyító dokumentumok alapján szolgáltatják vissza.

A jogszabály szabályozza a járdán parkolás körülményeit is. Járdán akkor lehet parkolni, ha a gyalogosok közlekedésére legkevesebb egy méter széles sáv szabadon marad, és ha a gépkocsi nem akadályozza az úttest első forgalmi sávjában, illetve a kialakított különleges sávokban közlekedő járművek mozgását.

A járdán nem alakíthatók ki parkolóhelyek az útkereszteződésektől, vagy a közszállítási járművek megállóhelyeitől számított kevesebb mint tíz méteres távolságban. A jogszabály előírásokat tartalmaz a kerékpárok felszereltségére is és legkevesebb másfél méteres ajánlott oldaltávolságot határoz meg a kerékpárosok előzésekor.

Kapcsolódók

Kimaradt?