Dacian Cioloş: csak porhintés, hogy „lyukat” hagytunk a költségvetésben

A 2016-os költségvetésben nincs semmiféle „lyuk”, ez csak porhintés azok részéről, akik szeretnék kimagyarázni, miért nem képes a Szociáldemokrata Párt és Liberálisok és Demokraták Szövetsége (PSD-ALDE) betartani a kampányban tett választási ígéreteit - véli Dacian Cioloş volt kormányfő.

Facebook-oldalán azt írta: az előre megjósolt 2,8 százalékos hiány helyett 2,6 százalékos hiánnyal zárták az elmúlt évet, ami azt bizonyítja, hogy „felelősségteljesen és óvatosan” kormányoztak, ráadásul választási évben, amikor számos elvárásnak kellett megfelelni. „Ez az elképzelés inkább porhintésnek nevezhető azok részéről, akik szeretnék kimagyarázni, miért nem képes a PSD-ALDE betartani a kampányban tett választási ígéreteit” - írja a volt kormányfő.

Szerinte a külföldről érkező vissza nem térítendő támogatások összegét ítélhették meg túlságosan derűlátón a 2016-os költségvetés kiszámításakor, ezt azonban még 2015-ben becsülte fel a Ponta-kormány, a becsült számadatokat pedig csak átvette a Cioloş-kormány a pénzügyminisztériumtól.

"2015-ben a Ponta-kormány úgy mérte fel, hogy európai alapokból 12,3 milliárd lej fog befolyni 2016-ban. Ez a becslés teljesen megalapozatlannak bizonyult, olyan körülmények között, hogy az európai projekteket blokkolták, vagy rengeteget késtek velük. Ha szemügyre vesszük, mit kapott Románia 2016-ban, elmondhatjuk, hogy rekord összeg folyt be, 7 milliárd euró, ami az egy év alatt kapott legnagyobb összeg a csatlakozás óta” - szögezi le a volt miniszterelnök.

Szerinte a PSD-kormány az európai alapok lehívása terén elszalasztotta az első két évet, 2014 - 2015-ben ugyanis 0,44 milliárd lejt hívott le. Cioloş szerint a jelenlegi kormányra nem "nehéz örökséget" hagyott az általa vezetett kabinet, hanem éppen ellenkezőleg, könnyített az új kormány pénzügyi helyzetén, és kedvező körülményeket teremtett számára ahhoz, hogy 2017-ben még több pénzt tudjon lehívni az európai alapokból.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?