Enyhén nőtt a kanyarós esetek száma Székelyföldön

Mindössze egyetlen új kanyarós esetet jelentettek ebben az évben Hargita megyében, ezzel 8-ra emelkedett a megbetegedések száma - tájékoztat az országos közegészségügyi igazgatóság. 

Országszerte nem csak a megbetegedések száma nőtt (1969-ról 2015-re) 2016. december 29. és 2017. január 6. közti időszakban, hanem újabb betegek haltak meg a kór miatt. Míg decemberig 9 halálos áldozatról tudtak, addig az év első napjaiban 11-re emelkedett a számuk. Öten Arad, hárman Temes, ketten Dolj megyében, és egy beteg pedig a fővárosban halt/haltak meg a kanyaró okozta komplikációkban. 

Kovászna megyében szintén nem jelentettek kanyarós esetet, Maros megyében 260 megbetegedést tartanak nyilván. Hogy mely megyék járnak az élen, ami az esetek számát illeti, itt nézheti meg.

Krassó-Szörényben 24 óra alatt 14 új megbetegedést észleltek 

Az utóbbi 24 órában 14 kanyarós esetet jeleztek Krassó-Szörény megyében. 

Daniel Botgros, a Krassó-Szörény megyei közegészségügyi igazgatóság szóvivőjének keddi tájékoztatása szerint a legtöbb megfertőződés Resicabányán, Móricföldön, Aninán, Boksabányán, Petresfalván és Krassófüzesen történt. 

Daniel Botgros azt is elmondta: a megyében több családorvos kifogyott az oltóanyagból, így az egészségügyi minisztérium tanácsára más megyék közegészségügyi igazgatóságaitól kértek vakcinát. A Dolj megyei igazgatóság például 300 adag oltóanyaggal segítette ki Krassó-Szörény megyét. "Eredetileg 500 adag vakcinát kaptunk, de az emberek, látva, mi a helyzet, elkezdték egyre nagyobb számban kérni az oltást" - tette hozzá a szóvivő. 

Enyhén csökken a felső légúti fertőzések és influenzás esetek száma Hargita megyében. Az elmúlt héten két influenzás személyről és 500 felső légúti megbetegedésről számoltak be a Hargita megyei családorvosok. A Hargita megyei közegészségügyi Igazgatóság járványtani orvosa, dr. Lázár Cecília az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az elmúlt héten 566 légúti fertőzéses megbetegedést jelentettek az orvosok. Összesen 51 személynél állapítottak meg tüdőgyulladást, közülük 12 személy kórházi beutalásra szorult. Két felnőttet A típusú influenzavírusos fertőzés miatt kórházban kezeltek. A hideg időjárás miatt csökkent az influenzás esetek száma, azonban az adatok nem biztos, hogy valósak, ugyanis ilyenkor többen kezelik magukat otthon és "az év végén és elején még az adatok összesítése is nehézkesen megy" - magyarázta az orvos. Hargita megye összesen 2.600 influenza elleni védőoltást kapott az egészségügyi minisztériumtól. 

Kapcsolódók

Kimaradt?