Újabb erdélyi megyékben nem lesz kedden oktatás

A kedvezőtlen időjárás miatt több erdélyi megyében szünetelni fog kedden az oktatás - tájékoztat a minisztérium. Hétfőn a hideg miatt 21 megyében (a 41 közül) rendeltek el tanítási szünetet

A hétfőn 14 óráig befutott információk szerint nem lesz tanítás 

  • Brassó, Temes, Máramaros, illetve Tulcea, Bákó, Brăila, Olt, Iași, Neamț, Galac, Dolj, Suceava, Botoșani, Buzău, Ialomița, llfov, Constanța, Vrancea és Argeș megyében és Bukarestben. Szerdán Argeș megyében szünetel az oktatás.
  • Kommandón a hétfő délutáni tűzeset miatt egész héten nem lesz oktatás.

Néhány erdélyi megyében csupán pár iskolában függesztik fel az oktatást:

  • Maros megyében a marosvásárhelyi Romulus Guga gizmáziumhoz tartozó Szivárvány központban
  • Kolozs megyében a nemeszsuki óvodában, illetve a lónai iskolában
  • Szeben megyében 1 oktatási intézményben
  • Fehér megyében 5 oktatási intézményben
  • Hunyad megyében 4 oktatási intézményben.

A tanfelügyelőségek többsége a hétvégi kormányfői felszólítás ellenére sem tette közzé hivatalos oldalán, hol nem lesz tanítás, és mely oktatási intézményekben maradnak el az órák. 

Az oktatási tárca folyamatosan frissülő listája a szünetelő iskolákról itt érhető el

Másodfokú (narancssárga) fagyriadót adott ki a meteorológiai szolgálat hétfőn Románia szinte egész területére január 9-re és 10-re, kivételt csak a nyugati országhatáron lévő, bánsági és partiumi megyék képeznek, ahol elsőfokú fagyriadó van érvényben. Az előrejelzés szerint az ország legnagyobb részén a nappali csúcshőmérséklet sem haladja meg a mínusz 10-15 fokot, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet pedig az erdélyi medencében akár mínusz 29 fokig is süllyedhet. 

Brassó megyében gondot okozhat az oktatás felfüggesztése

"Úgy döntöttünk, hogy kedden, január 10-én felfüggesztjük az oktatást, mivel narancssárga riasztást adtak ki fagyra. Brassó megyében rég nem volt hasonló helyzet, de ilyen körülmények között indokolt a tanítás felfüggesztése. Az óvodásoktól kezdve a gimnáziumi diákokig mindenki otthon marad" - magyarázta a főtanfelügyelő, Ariana Bucur. 

Hétfőn Brassó megyében néhány településen akadozott az oktatás a fűtőberendezések meghibásodása vagy alacsony teljesítménye miatt. Volt olyan község is, ahova nem ért el az iskolabusz, mert elakadt a nagy hóban - jelezte Ariana Bucur. 

A Brassó megyei oktatásért felelős szakember elmondta, hogy a vakációban mindenhol fűtötték az oktatási intézményeket, hiszen a kisegítő személyzet ebben az időszakban is dolgozott. Kedden az oktatás felfüggesztése egyetlen iskolában okozhat gondot, a brassói Johannes Honterus német tannyelvű gimnáziumban ugyanis európai szintű német nyelvvizsgát kell letennie körülbelül 100 diáknak. A vizsgáztató bizottságot már 2016 októberében kinevezték, a megmérettetés időpontján már nem módosíthatnak - mondta el Bucur. 

A Transilvania egyetemen kedden sem szünetel a tanítás. A kurzusokat az órarend szerint tartják meg - tájékoztatott a felsőoktatási intézmény sajtóirodája. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?