Megnyílt az első vatikáni McDonald's

A környékbeli lakók és boltosok, valamint némely egyházi méltóságok tiltakozása ellenére csendben megnyílt és szombat óta zavartalanul üzemel az első McDonald's gyorsétterem a Vatikán és a Szent Péter tér tőszomszédságában, egy, a Vatikán tulajdonában lévő és több bíboros által lakott épülettömben.

A Róma szívébe tervezett gyorsbüfé egyik legádázabb ellenzője Elio Sgreccia bíboros volt, aki kijelentette, hogy a McDonald’s menüje idegen a római gasztronómiai hagyományoktól és nem éppen egészséges.

A kardinális „gyalázatnak” nevezte a „mega-szendvicsbolt” megnyitását, és azt mondta, hogy a Borgo Pio utcában lévő ingatlant inkább a szükséget szenvedők rendelkezésére kellene bocsátani.

Az egyházi méltóságok egy részének heves bírálata ellenére kedden két apácát láttak bemenni a szolidan megbúvó hamburgerezőbe, amely tele volt vendégekkel – jelentették hírügynökségek.

A multinacionális étteremlánc közleményében hangoztatta, hogy noha az étterem vatikáni ingatlanban helyezkedik el, az egy nagy forgalmú turisztikai övezetet szolgál ki. Hangsúlyozták azt is, hogy a vendéglő kialakításakor más olaszországi műemléki helyszínekhez hasonlóan itt is teljes mértékben tekintettel voltak a történelmi környezetre.

Egyes környékbeli boltosok levélben kérték Ferenc pápától, hogy ne engedje megnyitni a gyorséttermet, mert a negyed művészeti, kulturális és társadalmi szövedékének felfeslését féltik tőle, és azt is hangoztatták, hogy biztonsági kockázatot jelent még több turistát a környékre csalogatni.

A La Repubblica című lap úgy tudja, hogy a Vatikán vagyonkezelő szervezete (APSA) havi 30 ezer euróért adja bérbe az üzlethelyiséget az étteremláncnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?