5,4 fokos földrengés volt Brassó körzetében

Földrengés volt szerdára virradó éjjel 1 óra 22 perckor Brassó körzetében. A Földfizikai Intézet adatai szerint a földmozgás erőssége a Richter-skála szerint 5,4 fokos intenzitású volt.

A földrengés epicentruma a Vráncsa megyei Nerejutól 8 kilométerre nyugatra, 97 kilométer mélyen volt. A földrengést érezni lehetett Bukarestben, a Moldovai Köztársaságban, a Kárpát-kanyarban, Székelyföld délkeleti részén, valamint Bulgáriában is. A földrengésről beszámoló hírügynökségek esetleges károkról nem adtak jelentést. 

A legutóbbi, a Richter-skála szerinti 5-ös fokozatot meghaladó földrengés szeptember 24-én volt Romániában, az akkori földmozgást szintén érezni lehetett a a Moldovai Köztársaságban.

A hatóságok szerint szeizmológiai szempontból Bukarest számít Európa legveszélyeztetettebb fővárosának. A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, 39 évvel ezelőtti 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, és több mint 11 ezer ember megsérült.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?