Temesvár: az ünnepek alatt elutasítják a terhességmegszakítást

Karácsony környékén elutasítják a nem indokolt terhességmegszakítást végrehajtását Temesvár két szülészetének a nőgyógyászai – jelentette pénteken a Mediafax hírügynökség, amely azt is megjegyzi, hogy ezen orvosok egy része az orvosilag indokolt eseteken kívül egyáltalán nem hajlandó abortuszt levezetni.

Temesvár két szülészetén összesen 90 szülész-nőgyógyász dolgozik, akik a vallási ünnepekkor nem hajlandóak elvégezni az abortuszt.

„Ünnepekkor sosem tesznek ilyent az orvosaink, ilyenkor mindössze a sürgősségi eseteket fogadjuk. Ünnepek előtt egy héttel még voltak ilyen eseteink” – közölte Marius Craina, a megyei kórház vezetője, aki egyben az intézmény szülészetén nőgyógyászként dogozik.

Hasonlóan tesznek a városi kórház alkalmazottjai, akik december 21 és 28 között már nem végeznek hasonló beavatkozást. „Ilyenkor csak azon esetekben végzünk terhességmegszakítást, ha megáll a magzat fejlődése vagy egyéb rendellenesség adódik, ami azonnali beavatkozást igényel. A 47 orvosunk egy része ezen indokolt eseteken kívül egyáltalán nem hajlandóak terhességmegszakítást elvégezni” – magyarázta Daniela Chiriac, a városi kórház nőgyógyászati osztályának vezetője.

A Temes megyei Egészségügyi Igazgatóság adatai szerint csak az állami kórházakban évente 1500 terhességmegszakítást végeznek el a gyereket nem vállalók kérésére. A valóságban ez a szám jóval nagyobb lehet, mivel a magánrendelőkben elvégzett abortuszokról nem készül statisztika. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?