Megfenyegették a régi igazgatóhoz ragaszkodó Hargita megyei tantestületeket

Fenyegető levelet küldött csütörtökön az oktatási miniszter a tanfelügyelőségen keresztül azoknak a tantestületeknek, amelyek támogatták tisztségükben korábban a sikertelenül versenyvizsgázó vagy nem vizsgázó iskolaigazgatókat, kijelentve, hogy nem nevezi ki ezeket az intézményvezetőket.

Hargita Megye Tanácsa sajtóirodája emlékeztett: Borboly Csaba elnök és Barti Tihamér alelnök egy nappal korábban gratulált ezeknek a testületeknek. Borboly akkor úgy fogalmazott, „bátor és felelős döntést hoztak”. A két önkormányzati vezető felkérte az oktatási minisztériumot, hogy módosítsa a diszkriminatív rendeletet, és tegye lehetővé, hogy folytathassák munkájukat azok az igazgatók, akikkel a tanárok meg vannak elégedve.

A megyeelnök hozzátette: arra számítottak, hogy az oktatási miniszter felülbírálja korábbi döntését, és módosítja a diszkriminatív rendeletet, ám nem így történt, és az új helyzet felelősségteljes döntés elé állítja az érintetteket.

A megyei tanács elnöke ezúton azt kéri minden érintettől, alaposan tanulmányozza át a minisztériumi átiratot, főleg az utolsó mondatot, amely polgári és büntetőjogi felelősségrevonással fenyeget, és döntsön a saját felelősségére.

„Mindenkinek családja van, és csak saját felelősségére tehet bármit is ez ügyben, hiszen egy leköszönő miniszter sok mindenre képes lehet, ha a hibát fenyegetéssel próbálja leplezni” – fogalmazott Borboly. Emlékeztetett: a megyei tanács alárendeltségébe három iskola tartozik. Arra kérte a régi igazgatóhoz ragaszkodó a tantestületeket, hogy ha ragaszkodnak, válasszanak egy ideiglenes vezetőt, akivel a régi együttműködik, és az új addig marad, amíg a miniszter dönt a hogyan továbbról.

„Ha a tárcavezető módosít álláspontján, és engedi, hogy az önéletrajzuk körüli hiányosságokat pótolják az érintett igazgatók, akkor az ideiglenes lemond, és a régi elfoglalhatja a vezető tisztséget. Ha új versenyvizsgát írnak ki, az még jobb. Arra kérjük parlamenti képviselőinket és szenátorainkat, vizsgálják ki a versenyvizsgák jelenlegi folyamatát, és az új kormánytól kérjenek korrekciókat” – nyilatkozta Borboly Csaba.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?