Lengyel-magyar szavazásvita a háromszéki tanácsülésen

Szavazási preferenciákról szóló vita tarkította a háromszéki önkormányzat csütörtöki ülését. A Magyar Polgári Párt (MPP) tanácstagja, Pethő István, napirend előtti felszólalásában az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kovászna megyei elnökéhez, önkormányzati képviselőjéhez szólva kifejtette: nem mehet el szó nélkül amellett, hogy néppárti képviselő társa a parlamenti választásokon a lengyel jelöltre szavazott.

Az MPP-s tanácstag kifejtette: általában nem szokott tanácsülésen Facebook bejegyzésekre reagálni, de nem hagyhatja szó nélkül Balázs Attila néppárti tanácstag választások előtti bejegyzését, amelyben ezt írta: „Kedves barátaim és ismerőseim! Sokan érdeklődnek, hogyan szavazunk? Én a lengyel képviselőre teszem le a voksom”.Pethő István felszólalását követően átadott az EMNP politikusának egy Lengyelországról szóló utazási kiadványt és megjegyezte: nem csoda, hogy az RMDSZ-MPP háromszéki jelöltlistájáról nem jutott be a második szenátori helyen lévő Miklós Zoltán és a negyedik képviselőházi jelölt, Könczei Csaba, ha a magyar választópolgárok lengyel jelöltre szavaztak.

Balázs Attila a tanácsülésen román nyelven válaszolt az MPP-s képviselőtársa szemrehányására. A néppárti tanácstag kifejtette: senki nem vitathatja el jogát, hogy úgy szavazzon, ahogy jónak tartja. Hozzátette: sem idén, sem négy, vagy nyolc évvel ezelőtt nem szavazott az RMDSZ-re, mert csak ígérgetik az autonómiát és gazdaság terén Hargita megyénél is rosszabbul áll Kovászna megye.A szavazásról szóló vitát Tamás Sándor, háromszéki tanácselnök zárta azzal, hogy megkérte Balázs Attilát: ha beszédét nem fordítja le magyarra, mondja el legalább lengyelül. A tanácselnök ugyanakkor rámutatott: az EMNP elnöke, Szilágyi Zsolt többet volt RMDSZ képviselő mint Kelemen Hunor a szövetség elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?