Román reakció a berlini és ankarai tragédiákra

Az Államelnöki Hivatal nevében együttérzését fejezte ki Bogdan Aurescu államfői tanácsos a hétfő este történt berlini tragédia áldozatai hozzátartozóinak, ugyanakkor „felháborító tettnek” minősítette az Oroszország ankarai nagykövete ellen elkövetett merényletet.

„Az Államelnöki Hivatal nevében őszinte részvétemet fejezem ki a gyászoló családoknak, a németországi hatóságoknak és a német népnek. Leírhatatlan tragédia az, ami a berlini Breitscheidplatzon történt" - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Bogdan Aurescu.

Az elnöki tanácsos beszélt az Oroszország ankarai nagykövete ellen elkövetett merényletről is. Mint mondta, egy diplomatának a meggyilkolása - akinek épp a béke fenntartására és a nemzetközi biztonság megőrzésére irányuló tárgyalás az elsődleges feladata, mindennemű erőszak határozott elutasításával - felháborító cselekedet.

Hétfő este teherautó hajtott a tömegbe egy berlini karácsonyi vásáron. A német rendőrség legfrissebb adatai szerint a tragédiának eddig 12 halálos áldozata van, 48-an pedig megsérültek, többen súlyosan. Ugyancsak hétfőn fegyveres merénylet áldozata lett Oroszország ankarai nagykövete, Andrei Karlov. A támadás egy Oroszországot bemutató fotókiállításon történt, a támadó hátulról lőtt rá az éppen beszédét tartó diplomatára. A nagykövetet kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét. 

Kapcsolódók

Kimaradt?