Távozik a Maros megyei RMDSZ éléről Brassai Zsombor

Péter Ferenc a Maros megyei tanácselnök veszi át az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöki tisztségét ideiglenesen Kelemen Hunor, szövetségi elnök megbízásából azt követően, hogy kedden Brassai Zsombor lemondott tisztségéből.

Péter Ferenc úgy értékelte, hogy a Maros megyei szervezetnek egy egészséges belső önértékelést kell tartania, annak érdekében, hogy a választáson elért jó eredményeknek tükrében méltó módon folytathassa érdekképviseleti munkáját – közölte a Maros megyei RMDSZ sajtóirodája. Az ügyvivő elnök megköszönte Brassai Zsombor tevékenységét. A rendkívüli tisztújító közgyűlést jövő év elején tartják.

Megkeresésünkre Brassai Zsombor távozásának okairól elmondta: két hónappal ezelőtt a Maros megyei RMDSZ állandó tanácsa "holtvágányra helyezte" azzal az érvvel, hogy a rangsoroló küldöttgyűlés veszteseként nem tudja sikerre vezetni a Maros megyei kampányt. "Az elmúlt két hónapban ezt nem tettem szóvá, mert kampány van és a választási sikereket nem akartam kompromittálni. Azonban tudomásul vettem, hogy a megyei RMDSZ vezető testülete egy új irányt vett, szerintem pedig az új irányhoz új elnökre van szükség, tehát a közösség érdeke azt kívánja, hogy ne ellenlábaskodjak a következő tisztújításig hátralevő néhány hónapban” – magyarázta.

Brassai úgy értékelte, hogy a megyei RMDSZ új iránya már nem fér össze az elmúlt négy évben általa képviselt szemlélettel. Szerinte azonban a sokat kifogásolt összefogásra irányuló korábbi kezdeményezése éppen a mostani választási sikerben ért be. Arra utalt: a helyhatósági választásokra készülve 2016 elején maga javasolta, hogy a magyar szervezetek közös jelöltet állítsanak, ezután tartottak Marosvásárhelyen előválasztást a közös polgármester-jelöltről. „Tudjuk, milyen lecsó lett ebből, nekem pedig egyértelművé vált, hogy ez a szemlélet nem kell az RMDSZ-nek. A lehető legalázatosabban veszem tudomásul és ennek megfelelően a felmondásomat letettem” – fogalmazott a politikus.

A leköszönő megyei elnök a parlamenti választásokon elért Maros megyei eredményekkel kapcsolatban megjegyezte: Maros megye az egyetlen, ahol a tavaszi eredményekhez képest tízezerrel kevesebb szavazatot kapott az RMDSZ, az összes többi megyében sokkal többen voksoltak a szövetségre. „Lehet tehát arról is beszélni, hogy miért kellett félreállítani azt az elnököt, akinek a tevékenysége következtében a tavasszal kettővel nőtt a megyei tanácsosok száma, illetve az RMDSZ-é lett a megyei tanács elnöki tisztsége” – magyarázta Brassai Zsombor.  

Kapcsolódók

Kimaradt?