Antal Árpád: Dan Tanasă „elmenekült Bukarestbe”

A következő időszak feladata egy új román-magyar társadalmi szerződés megkötése, az RMDSZ-nek mindent ennek kell alárendelnie, az esetleges kormányzást, az ellenzékben maradást vagy a kormány parlamentből való támogatását, véli Antal Árpád. Szerinte Dan Tanasă "elmenekült Bukarestbe".

A sepsiszentgyörgyi polgármester, a szövetség helyi elnöke hétfőn a választásokat értékelő sajtótájékoztatón kifejtette: a román-magyar társadalmi szerződésnek azt kell tartalmaznia, hogy semmiképp nem lépünk vissza az eddig megszerzett kisebbségi jogok alkalmazásától, ugyanakkor garanciát is kell jelentsen arra, hogy a kisebbségeket megillető jogok sora nem szűkül, hanem előre beütemezetten bővül.

A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint nem a hatalommal, hanem a román elittel kell megkötni ez a magyar-román kapcsolatokra vonatkozó megállapodást, ezért a következő napokban meg kell keresni minden politikai szereplőt függetlenül attól, hogy ki tud majd kormányt alakítani.

Dan Tanasă nem mert megméretkezni

Antal Árpád a vasárnapi parlamenti választások eredményeit elemezve rámutatott: a román-magyar viszony szempontjából fontos, hogy az ultranacionalista pártok nem jutottak be a parlamentbe, bár Traian Băsescu volt államfő Népi Mozgalom Pártja (PMP) mutat arra utaló jeleket. A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint Dan Tanasă, aki legtöbbet mérgezte a román-magyar viszonyt, nem mert Háromszéken indulni a választásokon, hanem elmenekült Bukarestbe.

"Most lett volna lehetősége  Kovászna megyében megméretkezni és bebizonyítani, hogy hány román ember támogatja őt, de megfutamodott, Bukarestben jelöltette magát, és csak a televízióban szítja a gyűlöletet" – fogalmazott Antal. A polgármester szerint elég jól mutatja, hogy a hírtelevíziókban felszólaló szélsőséges személyek mennyire képviselik az itteni embereket.

Dan Tanasă pártja, a Szövetségünk Románia (ANR) összesen 118 szavazatot kapott Sepsiszentgyörgyön, megye szinten pedig mindössze 339 voksot sikerült összekaparniuk.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?