A 7 év alatti gyermekek több mint fele fél az orvosoktól

 A 7 évesnél kisebb gyerekek több mint fele fél az orvosoktól - derül ki a GSK Consumer Healthcare megrendelésére végzett felmérésből. A cég piteşti-i és ploieşti-i gyermekkórházakban indított kampányt a kis páciensek orvosoktól való félelmének leküzdésére.

"A tanulmány szerint a gyerekek 54 százaléka fél az orvosoktól, ez a tény pedig befolyásolhatja a kezelések sikerét, de negatívan hat a betegségmegelőzésre is, mert emiatt elkerülik a rendszeres egészségügyi ellenőrzéseket. 10-ből három gyereknél még otthon is megfigyelhető bizonyos érzelmi reakció, amikor már semmilyen kapcsolata nincs az orvossal, a rendelővel vagy a kórházzal. Ezek a negatív reakciók egyes esetekben hónapok múlva is jelentkezhetnek" - mutat rá az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény.

Szeptemberben és októberben 1.400 szülőt kérdeztek meg, akiknek 1 és 7 év közötti gyerekük van. A kutatás azt is kimutatta, hogy 10-ből 4 esetben sírás, zaklatottság, reszketés vagy zárkózottság jelentkezett azoknál a gyerekeknél, akik több órát töltöttek el egy egészségügyi intézményben.

"A felmérés azt is kimutatta, hogy a szülők is felvilágosításra szorulnak, ugyanis 10-ből három szülő beismerte, hogy az orvossal ijesztgetik a gyereküket fegyelmezési célból. A szakértők felhívják a figyelmet, hogy ennek hosszú távon rossz következményei lehetnek a gyermekekre nézve" - írja a közlemény.

A piteşti-i és ploieşti-i gyermekkórházakban a múlt hét végén megszervezték a Színes Köpenyek Napját. A kampány során minden orvos színes köpenyben vizsgálta a gyerekeket. A cél az volt, hogy felvidítsák a kis pácienseket, és a gyerekek legyőzzék félelmeiket az orvosokkal való találkozáskor. 

Kapcsolódók

Kimaradt?