Közvitára bocsátották a kórházigazgatói versenyvizsgákat szabályozó rendelet tervezetét

Közvitára bocsátotta az egészségügyi minisztérium a kórházmenedzseri versenyvizsgák szervezéséről szóló rendelet tervezetét. 

Ennek értelmében a kórházigazgatói tisztségekre kiírt versenyvizsga egy menedzsmentterv nyilvános bemutatásából áll majd. Húsz percet kap a vizsgázó a projekt megvédésére, majd legtöbb 60 percen át kérdéseket tehetnek fel neki a vizsgáztató bizottság tagjai. Az egészségügyre vonatkozó törvényekkel, illetve az egészségügyi menedzsmenttel kapcsolatos elméleti ismeretek felmérésére nem tartanak külön írásbeli vizsgát - ahogyan az jelenleg történik -, hanem a menedzsmentterv megvédését követően erre vonatkozó kérdéseket is feltesznek a vizsgázónak, az előzőleg megadott könyvészet alapján - tudatja a szaktárca közleménye. 

Ugyanakkor az átláthatóság érdekében a vizsgázók menedzsmenttervét a vizsga előtt legkevesebb 5 nappal közzéteszik annak a kórháznak a honlapján, amelynek a vezető tisztségére pályáznak. A nyilvános védésen előzetes bejelentkezést követően bárki részt vehet, sőt: kérdéseket is feltehet a vizsgázóknak. A kérdéseket a vizsga előtt legkevesebb 24 órával kell elküldeni a megadott e-mail címre. Amennyiben háromnál több kérdés érkezik, a bizottság sorshúzással kiválaszt ezek közül hármat, a vizsgázónak pedig válaszolnia kell ezekre. 

A vizsgáztató bizottságban a kórház igazgatótanácsának elnöke mellett helyet kap két, az egészségügyi menedzsment terén jártas és legalább 3 éves tapasztalattal rendelkező szakember. A páciensek érdekvédelmi szervezetét a kórház etikai tanácsában képviselő tagja megfigyelőként vehet részt a vizsgán. Ő nem pontozhatja a jelentkezők teljesítményét, de kérdéseket tehet fel nekik. 

A jelenleg érvényben levő módszertan szerint három részből áll a kórházigazgatói tisztségekre kiírt vizsga. A jelentkezők elméleti tudását teszt formájában mérik fel, ezt egy menedzsmentterv bemutatása, majd egy interjú követi. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?