Marad az eltiltás: elutasították Horváth Anna fellebbezését

Nem térhet vissza hivatalába Horváth Anna, a kolozsvári táblabíróság ugyanis elutasította azt a fellebbezést, amellyel a hatósági felügyelet alá helyezett magyar alpolgármester a tisztségéből való felfüggesztésének ismételt meghosszabbítását óvta meg.

Az ügyészség múlt hét szerdán hosszabbította meg Horváth Anna bírósági felügyeletét és ezen belül az a hivatal gyakorlásától való eltiltását.

Gáspár Szilágyi János, az alpolgármester ügyvédje a kolozsvári rádiónak nyilatkozva elmondta: a fellebbezést elutasító döntés megszületett, az indoklást ugyan még nem kapták kézhez, de a döntést be fogják tartani. Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy továbbra is alaptalannak tartják az eltiltás meghosszabbítását, ugyanis a hatóságok a tanúkat már kihallgatták, a bizonyítási eljárás is a vége fele közeledik, így nem áll fenn a veszély, hogy a gyanúsított még befolyást gyakorolhat a tanúk felett.

Gáspár Szilágyi János közölte: a továbbiakban az ügyész dönt, hogy ejti-e a vádat vagy pedig vádemeléssel a bírság elé küldi Horváth Annát.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) október 11-én helyezte 60 napos hatósági felügyelet alá Horváth Annát és hivatala gyakorlásától is eltiltották. A DNA az elöljárót befolyással való visszaéléssel gyanúsítja. Az ügyészek szerint az alpolgármester befolyásával visszaélve megsürgette a polgármesteri hivatal városrendészeti osztályán egy kolozsvári vállalkozó építkezési engedélyének kibocsátását. Cserében az üzletembertől 60 darab fesztiválbérletet kért összesen 20 ezer lej értékben, amelyekkel a választási kampányában segédkező önkénteseket jutalmazta. A fesztiválbérletekhez egy szponzori szerződéssel akartak hozzájutni.

A napokban az is kiderült, hogy Horváth Anna egyelőre ismeretlen okok miatt hónapokon keresztül titkosszolgálatim megfigyelés alatt állt. Az alpolgármester Facebook oldalán közölte: az ellene zajló eljárás is nem feljelentés miatt, hanem a teljes körű nemzetbiztonsági megfigyeléséből származó lehallgatások értelmezései ürügyén indult.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?