Mircea Dumitru: aláírtam a házi feladatok mennyiségét korlátozó rendeletet

Aláírta az oktatási miniszter a házi feladatok mennyiségét korlátozó rendeletet, de ezt még nem tették közzé a szaktárca honlapján. Erről Mircea Dumitru kedden nyilatkozott a RFI-nek adott interjúban.

Mint ismert, a miniszter múlt hétfőre ígérte az iskolás gyerekek terhein enyhítő szabályozás aláírását. Szóvivője, Mirabela Amarandei egy hete a Maszol érdeklődésére azt nyilatkozta: a rendeletet Mircea Dumitru még aznap (kedden) aláírja, de azóta sem került nyilvánosságra.

„Nagyon sok aggódó szülő érdeklődött már erről a szabályozásról, azt hitték, elálltam a szándékomtól vagy csak tesztelni akartam a reakciókat és valótlanságokat állítottam. Nem mondtam valótlanságot, a rendeletet már aláírtam, és hamarosan megjelenik a minisztérium honlapján” – magyarázta a tárcavezető.

Mircea Dumitru elmondta, a szabályozás voltaképpen már december elseje előtt elkészült, de azt nem részletezte, hogy eddig miért nem tették közzé. Annyit azonban elárult: a rendelet nem ír elő szankciókat azoknak a pedagógusoknak, akik nem tartják be az előírásait, mert "nem a büntetés a szándék".

A miniszter megismételte a korábbi érvelését: a házi feladatok mennyiségének korlátozására azért van szükség, mert az oktatáskutatók és pszichológusok egybehangzó véleménye szerint nem tesz jót a gyerekeknek, ha a tanórák után is az iskolához kapcsolódó tevékenységekre kötelezik őket. „Mi felnőttek, elnyertük azt a jogot, hogy napi nyolc órát dolgozzunk. A gyerekeknek pedig sokszor öt-hat órát kell dolgozniuk iskola után is” – fejtette ki a miniszter. 

A hamarosan megjelenő rendelet szerint az elemi iskolások legtöbb egy órát, az öt-nyolc osztályosok legtöbb két órát tölthetnek otthon a házi feladataik elvégzésével. Az oktatási miniszter azt is megígérte, az előkészítő osztályokban egyenesen megszünteti a házi feladatok intézményét. A Maszol által megszólaltatott pedagógusok kivitelezhetetlennek tartják Mircea Dumitru elképzeléseit.

Az oktatási minisztérium közlése szerint Mircea Dumitru szerdán Bukarestben sajtótájékoztatót tart. Ezen várhatóan ismerteti majd a házi feladatok szabályozását.

Kapcsolódók

Kimaradt?