Pedagógusok: kivitelezhetetlen az iskolai házi feladatok minisztériumi szabályozása

A Maszol által megkeresett pedagógusok szerint kivitelezhetetlen az oktatási tárca vezetőjének az az elképzelése, hogy szabályozzák az iskolai házi feladatok mennyiségét. Mircea Dumitru kedden írja alá a beígért miniszteri rendeletet.

Kedden írja alá Mircea Dumitru tárcavezető az iskola házi feladatok mennyiségét szabályozó miniszteri rendeletet – tájékoztatta a Maszolt  az oktatási minisztérium szóvivője. Mirabela Amarandeit azért kerestük meg, mert a miniszter múlt csütörtökön hétfőre ígérte a gyerekek leterheltségét csökkentő szabályozás kibocsátását, de még nem jelent meg a tárca honlapján. A szóvivő elmondta, Mircea Dumitru nem gondolta meg magát, a rendeletet kedden aláírja. Kérdésünkre hozzátette, a pedagógusokra kötelező érvényű szabályozás nagy vonalakban azokat az előírásokat tartalmazza majd, amelyeket a miniszter ismertetett csütörtökön.

Ezek szerint az elemi iskolások legtöbb egy órát, az öt-nyolc osztályosok legtöbb két órát tölthetnek otthon a házi feladataik elvégzésével. Az oktatási miniszter elmondta, az előkészítő osztályokban egyenesen megszünteti a házi feladatok intézményét. Szavai szerint azért kénytelen ezt a kérdést rendeletben szabályozni, mert a hazai pedagógusok még mindig nem értik, hogy a jelenlegi oktatási rendszerben a gyerekek túlterheltek.

„Mi felnőttek azért várjuk a nyarat, hogy pihenjünk. A gyerekeinknek azonban folyamatosan dolgozniuk kell azért, hogy amikor szeptemberben megkezdődik a tanév, ne haragítsák magukra a tanító nénit vagy az osztályfőnököt, legyen elkészítve a házi feladat” – idézte a minisztert az Agerpres.

Mircea Dumitru szerint az általános iskolásoknak legtöbb egy órát, az öt-nyolc osztályosoknak legtöbb két órát, a középiskolai diákoknak pedig valamennyivel többet kellene házi feladatokkal foglalkozniuk. Ehhez kell tartaniuk majd magukat a pedagógusoknak, amikor a házi feladat mennyiségét megszabják. A tárcavezető hozzátette, nyilván azt nem tilthatják meg a diákoknak, hogy a minisztérium által rögzített időtartamnál többet tanuljanak otthon, az órák után. A készülő rendelet azonban kötelezővé teszi a pedagógusok számára a kiszabott házi feladatok mennyiségének korlátozását. 

Rendelettel egyáltalán szabályozható a feladatok mennyisége?

Király András oktatási államtitkár a Maszolnak elmondta, tudomása szerint a miniszter valóban eltökélt abban, hogy szabályozza a házi feladatok mennyiségét. Hozzátette, kétségei vannak azonban afelől, hogy ez egy rendelettel megoldható. Király felidézte, már korábban is volt egy elképzelés arról, hogy 5-8. diákok esetében egy adott osztály tanárai, az osztályfőnök bevonásával egyeztessenek a házi feladatok heti mennyiségéről. "Ez azonban azóta is elmélet maradt. Szerintem az elképzelés kivitelezhetetlen" – mondta az államtitkár.

Az államtitkár meglátásait az RMPSZ elnöke is osztja. A Romániai Magyar pedagógusok Szövetségének elnöke, Burus-Siklódi Botond megkeresésünkre elmondta, meglátása szerint a házi feladatok időtartamát nem lehet minisztériumi rendelettel szabályozni. "Ez az egyéni adottságoktól, képességektől, a gyermek motiváltságától és sok esetben a szülői hozzáállástól is függ" – magyarázta.  

Hozzátette, azt nem vitatja, hogy tehermentesíteni kell a diákokat, hiszen zsúfoltak a tantervek és rengeteg a tanóra.  "Sokszor egy egész műszaknak megfelelő időt törtenek a gyermekeink az iskolában, és ez nagyon megterhelő" – mondta. 

Hozzátette, miniszteri rendelettel inkább a tananyag mennyiségét kellene szabályozni, és nem azt előírni, hogy mennyi idő töltsenek a házi feladatok megoldásával a diákok. "A tantervek vitájakor, amelyre kora tavasszal került sor, nem arról szóltak az érvek, hogy tehermentesítsük a gyermekeket, hanem mindenki ragaszkodott a maga tantárgyához, annak fontosságát hangsúlyozta, szó nem volt arról, hogy esetleg lemondanának bizonyos területekről. Úgyanígy elvetik az integrált oktatás lehetőségét is. Pedig itt lehetne olyan elképzeléseket életbe léptetni, amellyel csökkenthetenék a gyermekek terheltségét a gyermekeknek. A most készülő tantárgyi programok meghatározóak lesznek" – magyarázta Burus-Siklódi Botond. 

Az 5-8. osztályos kerettanterv elfogadása után jelenleg is dolgoznak a tantárgyakra lebontott tananyag kidolgozásán. Burus-Siklódi Botond szerint eljött a pillanat, amikor valóban tehetmentesíthetők a diákok.

Az elemi osztályokban még működne?

Imre Zsolt történelem szakos tanár szerint az 5-8. osztályokban kivitelezhetetlen az ötlet. "Óra előtt kellene egyeztetnem a többi szakos tanárral, hogy akkor tíz perces lehet a kiosztott házi feladatom időtartama? Vagy a matek szakos kollégáé 30 perc? Elvileg talán megvalósítható lenne, hogy a kollégák minden nap összeüljenek és egyeztessenek, a gyakorlatban viszont ez megoldhatatlan, hiszen előfordulhat: adott napokon nem is találkozom például a matek szakos kollégával" – magyarázta.

Hozzátette, az elemi osztályokban, ahol egy vagy két tanító oktatja a gyermekeket, még lehetne szabályozni a kérdést, de ahol rengeteg tanár tanítja a gyermekeket, kivitelezhetetlen. Meglátása szerint inkább a tananyagot kellene csökkenteni ott, ahol lehet, így a pedagógusoknak maradna ideje arra, hogy a tanóra alatt feladatokat oldassanak a diákokkal. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?