Szabó Ödön: a jelenlegi oktatási rendszer megnyomorítja gyermekeinket

Az oktatás forradalmasításáról is beszélt Szabű Ödön, az RMDSZ Bihar megyei képviselőjelöltje Nagyváradon az ifjúság 48-as mártír jegyzőjének megemlékezésén. 

„A magyar nyelven való oktatás térhódítása Romániában, az anyanyelvű oktatás teljes rendszerének nulláról való felépítése bár sikertörténet, ma már újabb feladatai vannak Szövetségünknek: jobb iskolákat kell építenünk, jobb képzést kell biztosítanunk a magyar gyermekeknek. Ezt csakis úgy tudjuk elérni, ha változtatunk az iskolák állapotán és elérésén, javítunk a tanárok jövedelmi viszonyain és átalakítjuk, versenyképessé tesszük a tananyagot. Tudjuk tehát, hogy mi a házi feladatunk!” – nyomatékosított Szabó Ödön parlamenti képviselőjelölt hétfőn Nagyváradon, az ifjúság 48-as mártír jegyzőjének megemlékezésén, ahol az RMDSZ parlamenti prioritásainak oktatás fejezetére is kitért.

A Szövetség a következő négy hétben minden fórumon, nyilvános felületen ismerteti programját, elsőként az oktatás forradalmasításának témáját járja körül, majd azokról a konkrét intézkedésekről is beszél, amelyekkel biztosítaná a családok jólétét, a széleskörű anyanyelvhasználatot, valamint az infrastruktúra és vidék fejlesztését.

„Az oktatás kérdésének fontosságát az RMDSZ megalakulása óta vallja és képviseli. Az erdélyi magyarok számára ugyanis létkérdés, hogy gyermekeink magyarul tanulhassanak, ezzel is erősítve identitásukat. Ugyanakkor az oktatás fejlesztése, a minőségi oktatás megteremtése minden nemzet számára stratégiai kérdés. Csak azok a nemzetek lehetnek hosszú távon versenyképesek, amelyek nagy hangsúlyt helyeznek a versenyképes tudás átadására” – indította felszólalását Szabó Ödön, aki úgy véli, hogy 2016-ban, Erdélyben már nem elegendő az, hogy a magyar gyermekek magyarul tanulhatnak. Szerinte gondot jelent, hogy a magyar diákok érettségi eredményei sokszor rosszabbak román kortársaikénál. Hozzátette: az anyanyelven szerezett tudás leértékelődhet, ha nem tud megmaradni versenyképesnek, ennek pedig az lehet a komoly következménye, hogy sokan inkább a román nyelvű képzést választják a magyar helyett – tette hozzá. Felszólalásában megemlítette a tananyag összetett problémáját is. Úgy tartja, hogy a gyermekek túl vannak terhelve, „jóval többet kell tanuljanak annál, mint amennyi az ő életkoruknak megfelel.”

Elmondása szerint mindaddig fenntarthatatlan lesz az oktatási rendszer, amíg az nem a gyermekek igényeit helyezi a középpontba „Gyakorló apukaként is úgy gondolom, hogy le kell vennünk gyermekeink válláról azt a jókora terhet, amelyet ez a rendszer ró rájuk. Rossz látni, hogy nem figyel rájuk, akár meg is nyomorítaná őket. Nem tekinti egyáltalán feladatának, hogy élményt nyújtson a tanítás által” – fejtette ki Szabó Ödön, majd hangsúlyozta: az RMDSZ nem hagyja, hogy elfajuljon a helyzet, ezért döntöttek úgy, hogy változtatnak, jobb képzést biztosítanának a magyar gyermekeknek.

„Jelen pillanatban tehát a legfontosabb, hogy csökkentsük a tananyagot, el kell érnünk azt, hogy a diákok haza érve már ne a házi feladatok megírásával töltsék el szabadidejüket! Miért is ne? A tananyag és tanterv ésszerű átgondolásával akár el is törölhetjük a házi feladatot! Mi tudást és élményt akarunk magolás helyett” – vázolta az RMDSZ célkitűzéseit a képviselőjelölt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?