Nagyon hideg volt éjszaka Székelyföldön

Fagyos éjszaka volt Hargita megyében, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen mínusz 14 fokig csökkent a hőmérséklet vasárnapról hétfőre virradóra. Hideg volt Kovászna megyében is, Bodzafordulón mínusz 17 fokot mértek.

A nagyszebeni meteorológiai intézet munkatársai szerint az utóbbi években nem volt ilyen hideg december 5-én. Egész Hargita megyében fagyos időjárás volt, a levegő hőmérséklete mínusz 10 fok alá csökkent. Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen mínusz 14 fokot mértek, Maroshévízen, Gyergyóalfaluban és a Bucsin-tetőn mínusz 13 fokot mutatott a hőmérő. A következő két éjszaka szintén ennyire fagyos lesz az Erdélyi-medence keleti részén, ezt követően enyhül az időjárás.

Hargita megyében az év ezen időszakában megszokottak az ilyen alacsony hőmérsékleti értékek. A legalacsonyabb decemberi hőmérsékletet, mínusz 33 fokot, 1998-ban mérték Csíkszeredában, a legmagasabb decemberi hőmérséklet pedig 16,8 Celsius-fok volt, ezt 1989-ben jegyezték

Nagyon hideg volt Háromszéken is: mínusz 17 fokot mértek hétfő reggel a bodzafordulói meteorológiai állomáson. Ez volt az idei tél eddigi legalacsonyabb hőmérséklete, derül ki a Kovászna megyei meteorológusok adataiból.

A leghidegebb 7,30 órakor volt, 8,30-kor mínusz 14 fokot mértek. A következő éjszaka szintén ennyire fagyos lesz, ezt követően enyhül az időjárás Háromszéken is. A Kovászna megyei szakemberek szerint a fagyos időjárás hamarabb kezdődött, mint az előző években.

Az elmúlt fél évszázad legalacsonyabb hőmérsékletét 2005. február 8-án mérték Kovászna megyében, akkor 35,8 Celsius-fok volt Bodzafordulón, ilyen alacsony hőmérsékleti értékre 1939 óta nem volt példa.

Kapcsolódók

Kimaradt?