Feljelentik a magyarokat lemongolozó ortodox papot

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat a Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) feljelentést tesz az ortodox pap ellen, aki a sepsiszentgyörgyi december 1-i rendezvényen sárga bőrű, ferde szemű, fekete, lenyalt hajú mongol utódoknak nevezte a magyarokat és a székelyeket.

A román nemzeti ünnep sepsiszentgyörgyi szervezői szerint a rendezvény hivatalos programjában nem szerepelt az Ilfov megyei Jilava községben szolgáló Emanuel Ganciu ortodox pap felszólalása, de ő kihasznált egy szünetet, magához ragadta a mikrofont és elmondta meghökkentő szövegét.

„Testvéreink, akik magatokat magyaroknak, székelynek képzelitek, nézzetek tükörbe, és egymásra. Sárga arcúak, ferde szeműek, fekete, lenyalt hajúak vagytok? Ha igen, akkor a mongolok leszármazottai vagytok. De ti inkább ránk hasonlítotok. Ébredjetek fel, és legyetek büszkék arra, hogy közös őseink vannak”– mondta a jilavai pap.

Emanuel Ganciu azt is fejtegette, hogy a székelyeknek, a magyaroknak csak azért vannak jogaik ezen a földön, mert ugyanazok az őseik, mint a románoknak. Emanuel Ganciu beszéde gyorsan elterjedt a Facebookon és nemcsak magyarok-, de sok román is elítélte.

A Mikó Imre Jogvédő szolgálat vezetője szerint az ortodox pap beszéde diszkriminatív a magyarokra, székelyekre nézve, ezért feljelentést tesznek a Diszkriminációellenes Tanácsnál. „Mi elutasítjuk azt a magatartást, ami a bőrszínük alapján különbözteti meg az embereket. Döbbenettel hallgattuk azt, hogy ebben az országban csak azoknak lehetnek jogaik, akik a románok őseitől származnak” – fogalmazott Benkő Erika.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?