Egy ortodox pópa szerint a magyaroknak is őseik a dákok

Sepsiszentgyörgyön az idei december elsejei nemzeti ünnepen nem vonultak ugyan fel az Új Jobboldal nevű szélsőséges román szervezet tagjai, viszont az egyik szónok, egy ortodox pópa a „testvériség jegyében” azt üzente a „függöny mögül leskelődő” magyaroknak, hogy közösek az őseik a románokéval. A YouTube-ra felkerült egy videó a beszédről, amelyet szó szerint idézünk.

„Azoknak a testvéreinknek üzenek, akik most az otthonaikban ülve a függöny mögül leskelődnek, és lehet, hogy a fogukat csikorgatják ezen a napon. Testvéreink, akik székelyeknek és magyaroknak hiszitek magatokat! Nézzetek a tükörbe, sárga bőrűek vagytok? Ferde a szemetek és fekete a hajatok? Ha igen, akkor mongolok vagytok, a magyarok valódi utódai. De figyeljétek meg alaposabban magatokat: nagyon hasonlítotok ránk.

Ha a tükörbe néztek, és azt látjátok, hogy nem vagytok sárga bőrű ferdeszeműek, akkor ébredjetek fel, és legyetek büszkék arra, hogy közös őseink vannak. A legbátrabb, legigazságosabb és legvallásosabb nép utódai vagytok. Ezt nem én mondom, hanem a történészek. Azt mondjátok, hogy jogotok van ehhez a földhöz. Természetesen jogotok van, mert ugyanazok az őseitek, mint nekünk. Nem azért, mert magyarok vagy székelyek vagytok!”

Kapcsolódók

Kimaradt?