Biró Zsolt: az MPP értékrendjét képviseli a közös választási program

A Magyar Polgári Párt (MPP) és RMDSZ összefogásának ellenzőit is sikerült meggyőzni az együttműködés fontosságáról – vélekedik Biró Zsolt. Az MPP elnöke úgy fogalmaz: „nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy gyengék legyünk”.

Mivel sikerült meggyőzni az MPP szavazótáborát, hogy az RMDSZ listáit támogassák a választásokon?

A választópolgárok érzik a parlamenti képviselet fontosságát. Azt is tudják, hogy mit jelentene, ha a választásokat követően a magyarság parlamenti képviselet nélkül marad, vagy pedig a lélektani öt százalékos határ alá csúszik. Nyilvánvaló, hogy ez politikai kiszolgáltatottságot eredményezne, a választópolgárok és az MPP szavazók bölcsessége pedig ebben a kérdésben elvitathatatlan. Úgy látom, azokon a településeken ahol az MPP-nek erős támogatottsága van, nem lesz probléma a mozgósítással. Voltak és vannak kétkedők, nekik azt üzenjük, hogy végig kell olvasni a választási programunkat: most nem arról van szó, hogy két párt összeolvad, hanem arról beszélünk, hogy egy együttműködési megállapodás keretében, mindenkinek az identitását megőrizve, közös választási programot kidolgozva szólítjuk meg a választókat. Az MPP által képviselt értékrend és programpontok mind visszaköszönnek a közös választási programból, amely a szabadság, nemzet, család, erdélyiség, autonómia és keresztény gondolkodás fogalmakkal jellemezhető. A választási programban ezen fogalmak mindegyikére megvan a megfelelő passzus. Ezek nyomós érvek, amelyekkel azokat is meg lehetett győzni, akik korábban kételkedtek az összefogás szükségességében.  Mi négy évvel korábban is hirdettük a nemzeti válogatott szükségességét, örülünk annak, hogy mára ez fel tudott állni. Ma ezek az erőviszonyok, az MPP-nek ebbe a válogatottba ilyen mértékben sikerült játékosokat delegálni. 

Az MPP-nek két képviselője lehet majd a parlamentben. Mit tart a legfontosabb feladatuknak?

Az együttműködési megállapodás egy parlamenti ciklusra, és nem egy napra vonatkozik. Ez nem arról szól, hogy az MPP két képviselőt bejuttat a parlamentbe, hanem arról, hogy erős érdekképviseletünk legyen a bukaresti parlamentben. Megállapodásunkban azt is rögzítettük, hogy az identitás és arculatmegőrzés mellett az RMDSZ képviselőivel közös frakciót alkotunk. Ez a mi szempontunkból is fontos, ugyanis vannak határozott programpontjaink, amit mi képviselni fogunk, és számit, hogy egy erős frakció nevében tudjuk ezeket a kezdeményezéseket benyújtani, nem pedig holmi egyéni kezdeményezésekként jelennek meg a különböző szakbizottságokban. Programpontjaink között ott van a gazdatársadalom képviselete.  A családi gazdaságok, a multifunkcionális mezőgazdaság fellendítése irányban mindenkép lesznek saját törvénykezdeményezéseink, de az oktatás, kultúra, vagyis az identitásmegőrzés tekintetében is. Sokat beszélünk az oktatási rendszerről és a házi feladatok csökkentéséről, fontosnak tartom a napközis rendszer intézményesítését is.  A következő parlamenti időszakban terítékre kerül a regionális átszervezés kérdése: a regionális autonómiával és a valós decentralizációval kapcsolatban markáns véleményünk van, melyek a valós decentralizációt szolgálják, ezáltal ugyanis az autonómia felé teszünk jelentős lépést. A kisebbségi törvényt is mindenkép meg kell említenem, amelynek elfogadásával a román parlament a mai napig adós, miközben ez a kulturális autonómia megteremtésének az alapfeltétele. 

Milyennek látja az RMDSZ és az MPP eddigi együttműködését a választási kampányban? Együtt tud dolgozni a két kampánycsapat?

Jónak nevezhetem az együttműködést. Ez az elmúlt két évre visszamenőleg is korrektnek mondható, a mostani kampányban pedig az esetek döntő többségében nagyon jól össze tudtuk hangolni az MPP és az RMDSZ csapatok munkáját.

Több települést is felkeresett az utóbbi hetekben Maros megyében az RMDSZ-lista többi jelöltjével. Helyi szinten mit tapasztalt, mit várnak az összefogástól az emberek?

Sok települést jártunk végig Maros megyében, ugyanakkor sok marosvásárhelyi lakásba is sikerült eljutnunk. Ezekből a találkozásokból egyértelműen az a következtetés vonható le, hogy a választópolgárok díjazzák és elvárták ezt az együttműködést. Ez visszaigazolja azt az elméletet, hogy a közösségünk, a választók akaratának felelünk meg, amikor a felelős politika jegyében összefogunk. Ez a valóságbarát politika, és ez az erdélyi magyar közösség egyértelmű elvárása.  A választók pozitívan fogadják az MPP és az RMDSZ összefogását, de azt is, hogy Maros megyében teljesen megújult a csapat. A parlamenti választás mindenkép az összefogás ideje, december 11-e pedig az összefogás napja. Azokon a településeken, ahol az MPP-nek erős helyi szervezetei vagy önkormányzati képviselői vannak, fontosnak tartjuk, hogy közösen járjuk az utcákat és kopogtassunk be emberekhez, ezzel is üzenve, hogy ahogy helye és ideje van a versenynek, most ugyanúgy helye és ideje van az összefogásnak is.

Mit üzenne a választóknak, miért fontos elmenni szavazni?

A saját bőrén érezheti mindenki: olyan időket élünk, amikor nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy gyengék legyünk. Kárpát-medencei viszonyaltban is látni kell a negatív tendenciákat, tudni kell ugyanakkor, hogy ha meggyengül az érdekérvényesítési képességünk, az ellendrukkerek ezt a ziccert nem fogják kihagyni. Mindenkép a pályán kell maradnunk, erős érdekérvényesítő csapatra van szükség!  

Kapcsolódók

Kimaradt?