Lenin teste egyre porlad

Elképzelhető, hogy nem tudják időre összefoltozni Lenin maradványait. A megújult mauzóleum áprilisban nyit, de lehet, hogy már a bolsevik vezér teteme nélkül.

Lenin testét másfél évente kell egy speciális, a szövetek bomlását gátló biokémiai tartósítószerrel átmosni. Pontosabban üres mellkasának, kiürített koponyájának, csípőjének és lábszárainak karbantartásáról van csak szó, mert egyéb részei már az enyészeté lettek.

leninbathmed

Azonban a tartósítás egyre nehezebb és hosszabb feladat, ráadásul az eljárás rendkívül költséges is. A másfél évente szükséges generál nyolc hetet és húszmillió forintnyi rubelt vesz igénybe. A legtöbb időt az arc rendbehozatala igényli. Éppen ezért orosz lapok azt írták: kérdéses, hogy az egyik sarkánál megsüllyedt mauzóleum renoválása után az áprilisi megnyitóra elkészülnek-e Lenin tetemével.

lenins mummy

Lenin leszármazottai és az ortodox egyház a temetés mellett érvel, és így gondolja ezt az oroszok többsége is, akik szülőhelyén, Uljanovban helyeznék örök nyugalomra. A döntés Putyin elnök kezében van.  

Kimaradt?