Dagad a nagykárolyi „gyerekrabszolgák” ügye

Már a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) is vizsgálja a The Sun által közölt információkat, miszerint Szatmár megyében Kinder-tojások műanyag alkatrészeit rakják össze „rabszolgamunkával” szegény családok, akik gyerekeiket is dolgoztatják. Az egyik érintett szülő szerint átverték őket a brit tömeglap újságírói.

A news.ro szerint a DIICOT azt vizsgálja, hogy valóban dolgoztatták-e a The Sun riportjában szereplő gyerekeket. Ha igen, akkor a szülőket büntetőjogi felelősségre vonják. Ha nem, akkor az ügyészek hamis információk közlése miatt a brit lap munkatársai ellen indítanak eljárást.

A The Sun riportjában szereplő magyar nő, Jurj Tímea az opiniadincarei.ro helyi portálnak elmesélte: az újságírók vasárnap keresték meg a családot egy tolmács kíséretében, és a népszerű édesség gyártójának képviselőiként mutatkoztak be. Azt mondták, a Kinder-tojást kívánják népszerűsíteni riportjukban, és arra kíváncsiak, hogyan történik az összeszerelésük, mielőtt a brit piacra kerülnek.

Jurj Tímea elmondta, korábban valóban foglalkozott a tojások műanyag alkatrészeinek összerakásával, de súlyos műtéten esett át, jelenleg betegnyugdíjas, és nem vállal már ilyen munkát. Azt nem tagadta, hogy a tojások összerakásában korábban a két gyerekük is segédkezett, de azt határozottan cáfolta, hogy napi 13 órában „rabszolgamunkára” fogták őket, ahogy a brit lap cikkében megjelent.

Az nem világos, hogyan kerültek a The Sun által közölt képeken is látható műanyag alkatrészek a családhoz, elképzelhető, hogy a lap munkatársai vitték magukkal a riportjuk kellékeként. Jurj Tímea erről nem mondott részleteket, viszont azt állította: a brit újságírók kérték fel a gyerekeket, hogy fotózhassák le őket „munka közben”. A fotón látható második kislány egyébként a Jurj-gyerekek unokatestvére. „Azt mondták neki, hogy üljön ő is közénk” – mesélte a nő.

A Szatmár megyei gyermekvédelmi igazgatóság képviselői kedden már felkeresték a családot, és megállapították, hogy a Jurj család megfelelő életkörülményeket biztosít a 11 éves Patriknak és a 6 éves Hannának. Az ügyben a munkaügyi felügyelőség is vizsgálatot indított, mert a gyanú szerint a Kinder-tojás márkáját birtokló olasz Ferrero édességóriás romániai gyártója feketén dolgoztatott Szatmár megyei személyeket.

Az ügyben egyébként közleményt adott ki a Ferrero is. Eszerint a céget aggodalommal töltik el a The Sun által közölt információk. Hangsúlyozzák, hogy a romániai gyártóikkal kötött szerződés tiltja gyerekek dolgoztatását.

A Kinder-tojás romániai gyártója a Romexa részvénytársaság, amelynek van egy Prolegis nevű alvállalkozója is. Mindkét cég tagadja, hogy a gyáraik területén kívül szereltetnek össze Kinder-alkatrészeket – írja a HotNews.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?