László Attila Kolozson: 2020-ig be kell fejezni a telekkönyvezést

László Attila szenátorjelölt hétfőn Kolozson találkozott az RMDSZ tanácsosaival. A megbeszélés egyik fontos témája a telekkönyvek rendezetlen helyzete volt. Figyelembe véve, hogy a Kolozs megyei községek közül területileg Kolozs község a legnagyobb, a lakosok számára prioritást jelent a probléma megoldása - olvasható a jelölt közleményében.

„Kolozs megyében több tízezer visszaigényelt földterület tulajdonosai nem vehették még birtokba örökségüket. A földosztó bizottságok már döntöttek, a visszaszolgáltatási eljárás azonban felfüggesztésre került. Sokan csaknem tíz éve várják, hogy végre lezáruljon ez az idegtépő folyamat. Több tulajdonos időközben pert indított, mert azt remélte, hogy a bírósági végzés segíthet abban, hogy még láthassák földjeiket. Ebben a túlbürokratizált, következmények nélküli országban azonban úgy tűnik, a bírósági végzés sem jelent semmit. Sőt, az az abszurd helyzet is előállhat, hogy a megnyert perek és a kedvező bírósági végzés nem segíteni fog a tulajdonosoknak abban, hogy mielőbb birtokba vegyék földjeiket, hanem egy újabb akadályt fog jelenteni. Egy kötelező érvényű végzés végrehajtási határideje ugyanis jelenleg három év” – fogalmazott az RMDSZ jelöltje.

„Sajnos a jelenlegi törvényi keretek között ez úgy interpretálható, hogy a határidő lejárta után a tulajdonos már nem helyezhető birtokba. Az érvényben lévő jogszabályok értelmében viszont azok a területek, amelyek nem kerülnek vissza tulajdonosaikhoz a meghosszabbított 2018. január 1-i határidőig, visszamennek az állam tulajdonába. Így állunk. Világos, hogy be kell jussunk a parlamentbe, és törvényt kell hoznunk annak érdekében, hogy a birtokba még nem helyezett tulajdonosok ne veszíthessék el földjeiket. És törvényt kell hoznunk arról is, hogy ezt a végeláthatatlan telekkönyvezési történetet 2020-ig mindenhol meg kell oldani! Mindezek után pedig jogos elvárás, és ezt is törvénybe fogjuk iktatni, hogy az első telekkönyvezés költségeit az állam állja, ne a tulajdonosok” – mondta el László Attila szenátorjelölt.

Kapcsolódók

Kimaradt?