Szabó Ödön: december 11-én iskoláink, gyermekeink jövője mellett kell kiállnunk

Napjainkban azt tapasztaljuk, hogy tollvonással húzzák át több száz magyar gyermek jövőjét. A marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum és a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum művészeti osztályának esete után jogosan érezzük azt, hogy veszélyben vannak magyar intézményeink, ezzel együtt pedig gyerekeink jövője forog kockán – jelentette ki Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőjelöltje hétfőn a Bihar megyei Diószegen.

A képviselő hozzátette: mindamellett, hogy a közösségért elszántan dolgozó magyar vezetőinket hatósági vizsgálódással próbálják eltávolítani tisztségükből, elfogadhatatlan, hogy most iskoláinkat vették célba, gyerekeink jövőjét veszélyeztetve.

„Ha december 11-én hallgatunk, ha nem megyünk el szavazni, hogy megerősítsük a magyar képviseletet, és ez által kiálljunk meghurcolt elöljáróink és veszélyben levő intézményeink mellett, azok fognak győzni, akik folyamatosan kísérletet tesznek a megfélemlítésünkre, akik arra törekszenek, hogy megszerzett jogainkat különböző bírósági, közigazgatási eszközökkel, törvénykezésekkel vonják és csorbítsák meg” – hangsúlyozta Szabó Ödön Diószegen, ahol nemrég egy új iskolát avattak, és most épül az új óvoda is. Az épületek fontosak, de ezekben az önálló magyar intézményeink is ott kell legyenek. A parlamenti képviselő elmondta: az Erdély-szerte szervezett tüntetésekkor bebizonyosodott, hogy fontos a magyar embereknek az oktatási intézmények sorsa, ezt azonban a közelgő választásokkor pecséttel is kell majd bizonyítaniuk.

„A magyar iskolák jelentik közösségünk és Erdély jövőjét. Nem engedhetjük, hogy ezt bárki kockára tegye. A tananyagcsökkentés, minőségi oktatás megteremtése mellett azért is dolgozunk, hogy szülőföldünkön biztonságban legyenek jogaink és javaink, nyugodtan és békében élhessünk itt, Erdélyben, ahol szüleink és nagyszüleink is felnevelkedtek” – mutatott rá a Bihar megyei képviselőjelölt, majd leszögezte: „olyan országban akarunk élni, ahol az ügyészség az igazságot szolgálja, és nem politikai rendőrségként működik.”

Szabó Ödön elmondta, öt gyermek édesapjaként, pedagógus felesége mellett aggódva követi a folyamatos visszaéléseket, és elfogadhatatlannak tartja azt, hogy az ’50-es-’60-as évek világa felé halad az ország a kisebbségi jogok tekintetében. „Véget kell vetnünk a megfélemlítéseknek. Az iskola az, amit végképp nem hagyhatunk, hogy rosszakaróink játékszere legyen. December 11-én gyermekeink jövője a tét” – összegezte a képviselőjelölt.

Kapcsolódók

Kimaradt?