Felmérés: a családok egyharmada fizetett csúszópénzt az elmúlt egy évben

Az Európai Unión belül Romániában legelterjedtebb a csúszópénz, a megvesztegetés – derül ki a Transparency International legfrissebb felméréséből. A lakosság a fele úgy gondolja, hogy az ország legnagyobb gondját éppen a korrupció jelenti.

A Transparency International által megrendelt felmérést a Gallup International végezte el idén február 2-március 1. között, 1512 fős mintán. Adatai szerint a romániai családok csaknem egyharmada, 29 százaléka állítja, hogy az utóbbi évben csúszópénzt kellett adnia. Az Európai Unión belül viszont húsz családból átlagosan mindössze egy kényszerült arra, hogy megvesztegessen valakit céljai eléréséért.

Romániában a megvesztegetések arányszáma 2013 óta folyamatosan növekedett. A Transparency International szerint Románia mellett az Európai Unió legkorruptabb állami közé tartozik még Magyarország és Litvánia, a lista túlsó végén pedig Belgium, Franciaország, Németország és Hollandia található.

A mintacsoport tagjai több mint felének véleménye szerint a legkorruptabb személyek közé tartoznak a parlamenti képviselők és szenátorok. Romániát ilyen tekintetben csak a Moldovai Köztársaság szárnyalja túl, amelyek lakosságának 76 százaléka van ezen a véleményen.

A honatyákat Németországban tartják a legbecsületesebb politikusoknak, itt csupán a megkérdezettek 6 százaléka gyanósította meg őket korrupcióval.

A kormányok tehetetlenek, az emberek félnek

A romániaiak 49 százaléka az ország egyik legnagyobb gondjának éppen a korrupciót nevezte meg; 42 százalék szerint a kormány képtelen megbirkózni a jelenséggel. Ukrajna lakosságának 86 százaléka osztja ezt a véleményt, míg a svájciaknak és a svédeknek mindössze 28 százaléka vélekedik így.

Világszinten Románia a 49 százalékával valahol a középmezőnyben helyezkedik el, a világ országaiban végzett felmérés szerint ugyanis általában a megkérdezettek 53 százaléka marasztalja el országa kormányát a korrupció elleni harc elégtelensége miatt.

Öt ember közül háromnak a meggyőződése, hogy a vagyonos emberek jelentős befolyással vannak a kormány döntéseire.  A csúszópénzt adók közül azonban csupán húsz százalék fordult emiatt az illetékes hatóságokhoz.

Az emberek harminc százaléka ezzel szemben attól tart, hogy baja származik abból, ha felhívja a hatóságok figyelmét a korrupcióra, illetve leleplezi a korrupt személyeket. A Transparency International felmérése szerint aggodalmuk nem is teljesen megalapozatlan, hiszen a korrupciót jelentő öt ember közül kettőnek valóban meggyűlt a baja utólag a bepanaszoltakkal.

Populizmus és korrupció

A Transparency International aggályosnak nevezi, hogy az utóbbi években Európában – de világszerte is – megnőtt a populista és nacionalista pártok, mozgalmak népszerűsége. Így történt ez például Spanyolországban, Nagy-Britanniában és Törökországban. A nemzetközi nem kormányzati szervezet szerint ennek oka igen bonyolult és sokrétű, a legfontosabb közülük viszont az a tény, hogy a lakosság véleménye szerint a hagyományos, demokratikus intézmények – mint például a kormányok, a politikai pártok – megbízhatatlanná váltak, nem tartják be ígéreteiket. Az általános vélemény kialakulásában nem kis szerepet játszik éppen a korrupció.

Kapcsolódók

Kimaradt?