Cseke Attila: a kormányra lépés feltétele az erdélyi autópályák befejezése

Bár jelenleg nem az esetleges kormányra lépés, hanem a mozgósítás a fő kérdés, az RDMSZ az észak- és a dél-erdélyi autópályák befejezetését szabja feltételül a tárgyalásokon, mondta csütörtökön Cseke Attila Bihar megyei RDMSZ elnök, szenátorjelölt.

Romániában jelenleg 753 kilométernyi autópálya járható, Bulgáriában körülbelül 800 km, a két és félszer kisebb Magyarországon 1451 km, mondta a szenátorjelölt, aki hozzátette: a magyar fél elkezdte és 2018 végéig befejezi a Debrecentől a román határig tartó autópálya-szakaszt, ezért megengedhetetlen, hogy addig ne készüljön el a Bihar megyében tervezett 64 kilométernyi sztráda, 2020-ig pedig mind az észak-erdélyi, mint a dél-erdélyi autópályát be kellene fejezni.

Cseke Attila tavaly már javasolta, hogy bontsák fel a szerződést a bihari szakasz építését megnyerő konzorciummal, mivel egy éven át semmi nem történt, most pedig már a kivitelező is kéri a szerződésbontást. Az autópálya megléte gazdasági fellendülést, nagyobb mobilitást is hozhat, tette hozzá a szenátorjelölt. 

A politikus azt is kifogásolta, hogy a Cioloş-kormány kormányhatározattal fogadta el az infrastruktúra fejlesztési tervet (masterplan), amivel az a gond, hogy a 2020-ig tervezett beruházások értéke 12,8 milliárd euró, de ebből csak 4,6 milliárd eurónyi forrást azonosítottak. A 2020–2030 közötti tervek értéke 16, 7millárd euró, ebből pedig 8,8 milliárd euró forrását azonosították, az összegnek majdnem fele hiányzik.

Megvásárolhatják az önkormányzatok a jelzáloghitel miatt elárverezett, legtöbb száz négyzetméteres lakásokat, miután elfogadták a lakástörvény módosítását, számolt annak kezdeményezője, Cseke Attila. A jogszabályt Klaus Iohannis államfőnek kell még kihirdetnie. Fontos, hogy a lakásokat nem kötelező megvásárolniuk az önkormányzatoknak, ez egy lehetőség. Az ily módon megszerzett lakások az önkormányzat köztulajdonába kerülnek, nem lesznek elidegeníthetők, és előző bérlőjüknek adhatják ki azokat öt évre. Mint Cseke Attila elmondta, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat már jelezte, hogy ily módon segítene a lakásukat jelzáloghitel miatt elvesztettek polgárokon.

Kapcsolódók

Kimaradt?