RMDSZ: 21. századi infrastruktúrát kell teremteni Erdélyben

„Ma Romániában az, aki vonatra száll, nem tudja, mikor fog megérkezni, aki pedig kocsival közlekedik, az autópályák hiánya miatt nem halad, leginkább egy helyben áll a dugók, útlezárások okán” – jelentette ki kedden Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szenátorjelöltje.

A politikus a Kelemen Hunor hétfői nagyváradi sajtótájékoztatóján bemutatott tervekre reagált. „Az erdélyi autópálya-építéseket lassan húsz éve tervezik, majd újratervezik. Egyre inkább úgy tűnik, ez csak nekünk, magyaroknak, szövetségünknek fontos. Ezért az RMDSZ úgy döntött és választási ajánlatunkban ezt meg is fogalmaztuk, hogy bármilyen pártszínű leendő kormány támogatásának egyik sarok-feltétele, hogy befejezi az észak-erdélyi és dél-erdélyi autópályákat” – jelentette ki a szenátorjelölt.

Cseke Attila az erdélyi autópályák befejezése mellett az RMDSZ kiemelt céljai közé sorolta a vidéki utak leaszfaltozását és a gyorsforgalmi utak építését is. „Olyan Erdélyt akarunk építeni, ahol normálisan lehet közlekedni. Ha autóba ülünk, időnk nagy részét azzal töltjük, hogy közlekedési dugóban vagy útlezárás miatt helyben állunk. Bulgáriának 800 kilométer autópályája van, a harmadekkora Szerbiának ugyanennyi, mint Romániának, Magyarország autópálya-hálózata pedig kétszer nagyobb a hazainál” – hangsúlyozta a politikus.

A szenátorjelölt szerint nincs rendjén az, hogy Marosvásárhelyről Székelyudvarhelyre a 90 kilométeres távot két óra alatt teszik meg az utasok, vagy Margittáról Zilahra, a 74 kilométeres utazás több mint másfél órát tart.

Cseke Attila rámutatott: egy modern társadalomban a közlekedés többet jelent, mint helyváltoztatást: virágzó kereskedelmet, esélyegyenlőséget, társadalmi mobilitást, jobb életkörülményeket biztosít. „Amíg nem lehet rendesen közlekedni Erdélyben, addig ezekből mind hiányt szenvedünk. Ezért határozott úgy a Szövetség, hogy nem tűri tovább a jelenlegi állapotot, és ezért mondjuk, hogy ne papírból, hanem aszfaltból készüljön az autópálya. Ez a dolga mindnyájunknak: el kell érnünk, hogy az Erdélyben élő magyar emberek jól érezzék magukat szülőföldjükön” – jelentette ki.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?