Az alkotmánybíróság elé kerül a rádió- és tévéilleték eltörlése

Megtámadta az alkotmánybíróságon az államfő a rádió- és tévéilleték, illetve további 101 nem adó jellegű illeték eltörléséről szóló törvényt – közölte kedden az elnöki hivatal.

Klaus Johannis egy korábbi vitafórumon már jelezte: kihirdette volna a Szociáldemokrata Párt áltel előterjesztett jogszabályt, ha az nem rendelkezne a tévé- és rádióilleték megszüntetéséről is. Az államfő akkor azt kifogásolta, hogy a tervezetet nem bocsátották közvitára, a parlament sürgősségi eljárással, mindössze két hét leforgása alatt fogadta el.

A közlemény szerint a törvény tartalma és elfogadásának módja ellenkezik az államhatalmi ágak szétválasztásának elvével, a parlament és a kormány viszonyát, illetve a kormány szerepét szabályozó alkotmányos előírásokkal.

Mint ismert, a törvény elfogadása után a közrádió és a köztévé vezetői, illetve több civil szervezet is felkérte az államfőt, hogy ne hirdesse ki a jogszabályt. Az egyik fő érv az volt, hogy a rádió- és tévéilleték eltörtlése veszélyezteti a két közszolgálati intézmény függetlenségét. a két illeték eltörlését az RMDSZ is ellenezte.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?