Sepsiszentgyörgyön szociális lakássá alakítanák az elárverezett ingatlanokat

Sepsiszentgyörgy önkormányzata megvásárolná és szociális lakássá alakítaná a végrehajtás alatt lévő ingatlanokat. Ezáltal megóvnák a költözés traumájától a bajba jutott családokat, mivel bérleti díj fejében maradhatnak a lakásukban - magyarázta Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, a parlament elfogadta, már csak az államfőnek kell kihirdetnie azt a Cseke Attila RMDSZ-képviselő által kezdeményezett törvényt, amely lehetőséget ad az önkormányzatoknak, hogy megvásárolhatják és szociális lakássá alakíthatják a bankok által elárverezett lakásokat. A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint ezáltal megszűnik az az igazságtalan megszorítás, hogy csak azok a családok kaphattak szociális lakást, akiknek soha nem volt tulajdonukban ingatlan.

A várhatóan életbe lépő törvény kapcsán Antal Árpád rámutatott: az önkormányzatok csak a felértékelő által meghatározott összeget fizethetik ki a bankok által árverésre bocsátott lakásért, így nem tudnak minden esetben felelősséget vállalni, hiszen ha valaki az árverésen rálicitál az önkormányzat ajánlatára, el is „viheti” a lakást. A polgármester azonban bízik abban, hogy sok bajba jutott családnak tudnak segíteni. Az önkormányzat által liciten megvásárolt lakások a város közvagyonát képezik majd.

A megszavazott törvény egyedüli korlátozása, hogy maximum 100 négyzetméteres lakóingatlanokat vásárolhatnak az önkormányzatok, minden egyéb feltételt a helyi tanácsok határoznak meg, így a bérleti díj nagyságát is. Antal Árpád hozzátette: akik nem tudják törleszteni banki hiteleiket, kérhetnek csődvédelmet, vagy visszaadhatják lakásukat a banknak, de ez esetben költözniük kell. Az elmúlt időszakban Sepsiszentgyörgyön is több tucat család maradt lakás nélkül, mivel nem tudta fizetni a jelzáloghitelt. 

Kapcsolódók

Kimaradt?